Τελευταια Νεα

29 Σεπ 2021

Η αγωνιστική εκτόξευση του Ντίας


Ο Ουρουγουανός του Παναιτωλικού παρουσιάζεται εξαιρετικός στα πρώτα 4 ματς της σεζόν και η αγωνιστική του «εκτόξευση» έχει εξήγηση. Το wysout δείχνει πως έχει ήδη «φτιάξει» 9 «κυανοκίτρινες» ευκαιρίες (μικρές ή μεγάλες), αν και το νούμερο είναι μεγαλύτερο.

Εκ των κορυφαίων του Παναιτωλικού στα 4 πρώτα ματς της σεζόν είναι ο Χόρχε Ντίας. Ο Ουρουγουανός από το 2017 που ήρθε στο Αγρίνιο κάνει καθημερινά... κατάθεση ψυχής και βγάζει αστείρευτη ενέργεια μέσα στο γήπεδο, ωστόσο φέτος παρουσιάζεται «σεληνιασμένος».

Αν θυμηθεί κάποιος την ιστορία του θα καταλάβει αμέσως γιατί δίνει πάντα το 100% αφού πρόκειται για έναν «πολεμιστή», ενώ δεν είναι τυχαίο πως μόνο πέρσι αγωνίστηκε σε 7 διαφορετικές θέσεις. Επί της ουσίας με την «κυανοκίτρινη» φανέλα δεν τον έχουμε δει στόπερ και γκολκίπερ, όλα τα άλλα τα έχει παίξει, αν και αποκτήθηκε με την «ταμπέλα» του ακραίου.

Ο 32χρονος ήταν το καλοκαίρι ο μόνος εκ των free agent της ομάδας που ανανέωσε και φέτος άρχισε τη χρονιά με το πόδι στο γκάζι. Κατά γενική ομολογία τα καλύτερά του παιχνίδια με τον Παναιτωλικό ήταν στον άξονα, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε αρκετές φορές «οπισθοχωρήσει» εκεί, ως «8άρι» δίπλα σε κάποιον «κόφτη».

Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο εκ νέου ως επί το πλείστον τον βλέπουμε στον αντίστοιχο ευρύτερο χώρο, αλλά με μία ειδοποιό/τεράστια διαφορά. Πλέον έχει «ελεύθερο» ρόλο και δεν «εγκλωβίζεται» ώστε να βοηθά στο build up από την άμυνα και να «κουβαλά» την μπάλα από πίσω, αλλά... είναι παντού έξω από τα αντίπαλα καρέ και γενικότερα στο επιθετικό «κυανοκίτρινο» μισό. Ο λόγος; Δεν είναι άλλος από την παρουσία των Φλόρες, Βαρόνε, Τσιγγάρα στα «6αρο-8άρια» (έστω 2 εξ ' αυτών αλλά και σε τριάδα) που του δίνουν τη δυνατότητα να μην μπαίνει σε... καλούπια.

Ο Ντίας «φωνάζει» με το παιχνίδι του πως είναι «απελευθερωμένος» και δείχνει να το απολαμβάνει περισσότερο. Ακόμη και όταν επί χάρτου πάει στα άκρα όπως συνέβη την Κυριακή στο 2-2 της Λαμίας, για μεγάλο χρονικό διάστημα στο πρώτο ημίχρονο ήταν κοντά στο Βέργο και ο Φλόρες τον κάλυπτε στα δεξιά, μαζί φυσικά με τον Λούι.

Ο τρόπος που πλέον παίζει η ομάδα του επιτρέπει να... ξεδιπλώνει όλες τις αρετές του μέσα στο γήπεδο, αφού αλλάζει θέσεις, κινείται άνετα μεταξύ των αντίπαλων γραμμών και πατά περιοχή ως «κρυφός» φορ. Ζητά συνεχώς μπάλα και για όσους θυμούνται ήταν εκείνος που πήρε σε διάστημα λίγων λεπτών στο Περιστέρι τις 2 κίτρινες του Μπεντινέλι και αυτόματα ο Παναιτωλικός απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα.

Μέσω του wyscout βλέπουμε πως έχει ήδη «φτιάξει» (και σε ορισμένες στατικές φάσεις) 9 τελικές για τους συμπαίκτες του, με κορυφαία όλων τη χαμένη ευκαιρία του Ντουάρτε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου της Λαμίας, όπου ο νεαρός αστόχησε από το ύψος του πέναλτι ύστερα από δική του ατομική ενέργεια και πάσα. Το νούμερο «9» πάντως τον αδικεί, αφού υπάρχουν και ορισμένες παράλληλές του «ξυραφιές» που για εκατοστά δεν έγιναν τελική ή και γκολ και για αυτό δεν προσμετρώνται.

Πάμε τώρα να «απομονώσουμε», πάντα μέσω του wyscout, την παρουσία του ως ακραίος και πίσω από το ή τα «9άρια».

Στα «φτερά» τον έχουμε δει μέχρι στιγμής 147 αγωνιστικά λεπτά και σε αυτό το διάστημα μετρά 40/49 σωστές μεταβιβάσεις (81,6%). Ως δεξιός ακραίος έχει υψηλό ποσοστό σε πετυχημένες ντρίμπλες (9/11, 81,8%) αλλά σαν επιθετικά του «χάι λάιτ» λογίζονται 2 του ενέργειες από τα αριστερά που έχει αγωνιστεί λιγότερο. Αμφότερα μάλιστα ήταν κόντρα στη Λαμία. Πιο συγκεκριμένα η μοναδική του τελική ήταν on target και «καθαρή» ευκαιρία (στο 48' όπου απέκρουσε δύσκολα ο Σαράνοφ), ενώ ως εξτρέμ «έφτιαξε» συνολικά 4 φάσεις (μικρές ή μεγάλες) για τα «καναρίνια» με κορυφαία, όπως προείπαμε, εκείνη του Ντουάρτε (78').

Ο βασικός του όμως φετινός ρόλος είναι εκ νέου στον άξονα αλλά όχι ως «8άρι» όπως παλαιότερα αλλά τρόπο τινά σαν «ψευτοδεκάρι». Οπου ελέω ικανοτήτων/φυσικής κατάστασης/ενέργειας... είναι σε θέση να βρίσκεται παντού. Ως επιθετικό χαφ λοιπόν, αν μπορούμε να τον ονομάσουμε έτσι, έχει παίξει 240' και το κοντέρ του «γράφει» 56/79 μεταβιβάσεις (70,8%), εκ των οποίων οι 6/8 είναι μακρινές και οι 7/9 στο αντίπαλο αμυντικό τρίτο.

Παίζει γρήγορα, έξυπνα, ψάχνει την κάθετη πάσα και δεν πηγαίνει, εύλογα, συχνά στο 1 vs 1 όπως πράττει στη γραμμή (2/4 ντρίμπλες). Με την «ιδιότητα» του κεντρικού χαφ έχει σημειώσει και το μοναδικό του, μέχρι στιγμής, γκολ που ήταν πάντως σε στατική μπάλα, ενώ και έχει βγάλει 5 φορές τους συμπαίκτες του σε θέση βολής και εκείνοι «έγραψαν» τελική.

Ετσι λοιπόν ο «απεγκλωβισμός» του από τα στενά όρια του «8αριού» και το «ελεύθερο» που φαίνεται να έχει μέσα στο γήπεδο, βάζουν στην κουβέντα την ερώτηση μήπως βλέπουμε ως τώρα τον καλύτερο Ντίας στη θητεία του στον Παναιτωλικό.

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.