Τελευταια Νεα

26 Ιουν 2019

ΑΕ Καινουργίου - Δόξα Καινουργίου... η ιστορική αλήθεια για την ονομασία των δύο ομάδων

Μήνυμα αναγνώστη από το Καινούργιο για τη  Δόξα Καινουργίου και την ΑΕ Καινουργίου όσον αφορά την ιστορική αλήθεια για την ονομασία των δύο ομάδων.
Το μήνυμα του αναγνώστη:

Διάβασα στη σελίδα της ΑΕ Καινουργίου το παρακάτω κείμενο το οποίο και περιείχε και φωτογραφία.
<<Η Α.Ε. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1948-1956.
Η Α.Ε.Κ της περιόδου 1948-1956 με ποδοσφαιριστές τους Ο.Ζαφείρη,Φ.Στούμπο,Κ.Μπουργάνη,Δ.Σπυρόπουλο,Ε.Ξηροκώστα,Γ.Μούτσο,Α.Ζαχόπουλου,Π.Παναγιωτόπουλο,Ε.Καραθάνο,Χ.Κατσιμάρδο,Κ.Σταυρόπουλο>>.

Για να μάθει ο φίλαθλος κόσμος την πραγματική αλήθεια όσον αφορά την ονομασία των δύο συλλόγων αναφέρω τα παρακάτω:
Αθλητική Ενωση Καινουργίου ήταν το όνομα της πρώτης ποδοσφαιρικής ομάδας στο Καινούργιο χωρίς όμως να είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Πρωτοδικείο. Η αναγνώρισή της έγινε μεταγενέστερα, το έτος 1957.
Πριν την αναγνώριση της ομάδας δεν ήταν κάτι οργανωμένο, δηλαδή Διοικητικό Συμβούλιο κ.λ.π.. Ολα περνούσαν από τους ποδοσφαιριστές και διεξάγονταν φιλικοί αγώνες με γειτονικά χωριά και κυρίως τη θερινή περίοδο λόγω έλειψης γηπέδου.
Τα γήπεδα που χρησιμοποιούνταν τότε ήταν 1ον στη θέση "Χαραυγή" δίπλα στο σημερινό σπίτι του Γιάννη Λούκα, 2ον στη θέση "Αγζια" πρώην ιδιοκτησίας Θεοδ. Καμαριάρη, 3ον εντός του χωριού και βόρεια του κρεοπωλείου Ευάγγ. Κατσούπη και 4ον στη θέση που είναι σήμερα το Γυμνάσιο Καινουργίου.
Οπως γράφω παραπάνω η αίτηση για αναγνώριση του σωματείου έγινε το 1957. Η τότε διοίκηση με πενιχρά οικονομικά μέσα αποφάσισε να προβεί σε όλες τις ενέργειες με αποτέλεσμα να αναγνωριστεί όχι ως ΑΕΚ αλλά ως ΔΟΞΑ.  
Υπήρξαν δύο σκέψεις για το όνομα.... ΔΑΦΝΗ και ΔΟΞΑ. Ο Αλέκος Μούτσος ο οποίος ήταν πρόεδρος ρώτησε το Φάνη Κορδάτο ποιο όνομα επιθυμούσαν οι ποδοσφαιριστές και η απάντηση ήταν ΔΟΞΑ.
Σε ολόκληρη την Ελλάδα εκείνη την εποχή αρκετοί σύλλογοι έφεραν τα ονόματα του Ολυμπιακού του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Προς αποφυγή ίδιων ονομάτων η πολιτεία απαγόρευσε με νόμο την αναγνώριση νέων σωματείων με τα ονόματα των τριών μεγάλων της Ελλάδος.
Το πρώτο ΔΣ αποτελούνταν:
Πρόεδρος Αλέκος Μούτσος
Αντιπρόεδρος Θόδωρος Γιαννούτσος
Γεν. Γραμματέας Κων/νος Τσαπατώρης
Ταμίας Δημήτριος Ζήσης
Μέλη Κων/νος Καρτέρης, Κων/νος Στούμπος και Νικ. Λαμπροκωστόπουλος

Το 1965 ο σύλλογος για να μπορέσει να διατηρηθεί έπρεπε να κάνει εγγραφή στην ΕΠΣ Πατρών αφού ποδοσφαιρικά η Αιτωλοακαρνανία ανήκε στην Πάτρα.
Η εγγραφή τότε ήταν δύσκολη λόγω της χιλιομετρικής απόστασης από την Πάτρα. Σύλλογοι της Αιτωλοακαρνανίας στην ΕΠΣ Πατρών ήταν ο Παναιτωλικός, ο Αστέρας Ναυπάκτου, ο Αρης Αιτωλικού, ο Ακαρνάν Αγρινίου και ο Κρόνος Αγίου Κων/νου.
Το 1967 η αίτηση με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα βρίσκονταν ακόμη στην ΕΠΣ
Πατρών. Η τότε διοίκηση της ομάδας που πρόεδρος ήταν ο Γιάννης Λούκας κατάλαβε ότι το ζήτημα δεν προχωρούσε και αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση του Παναιτωλικού. Πρόεδρος του Παναιτωλικού ήταν ο Καραθανάσης ο οποίος είχε μεγάλη πρόσβαση στις αθλητικές αρχές.
Το ΔΣ της Δόξας εξουσιοδότησε τον Χριστόφορο Κορδάτο για τις απαιτούμενες ενέργειες.
Ο πρόεδρος του Παναιτωλικού έδωσε επιστολή που προσκομίστηκε στην ΕΠΣ Πατρών στον κο Σκλάβο ο οποίος ήταν και μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ.
Την 20η Απριλίου συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ της ΕΠΟ το οποίο είχε και ως θέμα την εγγραφή της Δόξας Καινουργίου στη δύναμή της.

Τα παραπάνω αναφέρονται στο βιβλίο "ΔΟΞΑ Καινουργίου 1930-2002".
Συμπέρασμα: Οι άνθρωποι που αποτελούσαν την τότε ΑΕ Καινουργίου μετονόμασαν την ομάδα σε ΔΟΞΑ Καινουργίου.
Η τωρινή ΑΕ Καινουργίου δημιουργήθηκε το έτος 2018.


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.