Τελευταια Νεα

2 Ιουλ 2017

Κατερίνα Σωτηρίου: Στην πορεία είδαμε ότι καταφέραμε να τους κάνουμε να μας αγαπήσουν

Η Κατερίνα Σωτηρίου, μίλησε αποκλειστικά στο basketblog.gr για την πορεία της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε για την αγάπη που δείχνει ο κόσμος στα κορίτσια αυτά.
Αυτό το καλοκαίρι, ο ελληνικός λαός γνώρισε κάτι σχεδόν άγνωστο για αυτόν. Είδε την Εθνική Γυναικών να παλεύει στην Τσεχία για να κατακτήσει ένα μετάλλιο για την χώρα μας, κάτι που μπορεί να μη συνέβη, αλλά το κέρδος τελικά ήταν μεγαλύτερο. Το γυναικείο μπάσκετ μπήκε στα σπίτια και στην ζωή πολλών ανθρώπων, το αγαπήσαμε ακόμη πιο πολύ και δώσαμε σε αυτά τα κορίτσια την στήριξη μέχρι και στις ήττες.

Η Κατερίνα Σωτηρίου μίλησε για την πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών, την Εβίνα Μάλτση, αλλά και τα οφέλη του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μας από αυτή την επιτυχία.

Ποια ήταν τα συναισθήματα σου, όλες αυτές τις μέρες στην Τσεχία και ποία μετά το τέλος της διοργάνωσης;

Τα συναισθήματα μου είναι τα ίδια κάθε φορά που ενσωματώνομαι με την εθνική ομάδα, νιώθω υπερήφανη και ευλογημένη για το γεγονός ότι μπορώ και βρίσκομαι στις κορυφαίες Ελληνίδες παίκτριες και στα κορυφαία πρωταθλήματα και ήταν κάτι που ένιωσα και στην Πράγα, ενώ ένιωσα τυχερή και χαρούμενη, όπου μετά από τόσες θυσίες κατάφερα και πήρα μέρος σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, κάτι το οποίο ήταν και μία τεράστια επιτυχία για το γυναικείο μπάσκετ.

Μπορεί να μην κατακτήσατε κάποιο μετάλλιο, αλλά μόνο επιτυχημένη μπορεί να κριθεί η παρουσία σας στο Ευρωμπάσκετ. Έχεις καταλάβει ότι κάνατε έναν ολόκληρο λαό να λατρέψει κάτι άγνωστο για αυτόν και να αγαπήσει το γυναικείο μπάσκετ;

Η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα ήταν χιλιάδες, όπως και τα συγχαρητήρια από πολύ κόσμο, προσπαθούσαν όλοι από την Ελλάδα, γνωστοί και άγνωστοι, να μας περάσουν αυτό το αίσθημα χαράς που έχουμε μεταφέρει στην χώρα μας, όμως πιο πολύ το συνειδητοποιώ τώρα που έχω γυρίσει, όπου είμαι στην ευχάριστη θέση να δέχομαι συγχαρητήρια και ευχαριστίες, από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι μπασκετικοί, από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και από μικρά παιδιά, κάτι το οποίο δεν υφίσταται στην χώρα μου, αλλά το είχα ζήσει μόνο στο εξωτερικό.

Όπως είπα και πριν, μπορεί να μην κατακτήσατε κάποιο μετάλλιο, αλλά καταφέρατε να προκριθείτε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας. Τι είναι αυτό που σας βοήθησε να καταφέρετε κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος τώρα μας γνώρισε, είναι βέβαια μία μεγάλη επιτυχία, αλλά είναι η δεύτερη φορά που καταφέρνουμε κάτι τέτοιο, οπότε δεν είναι το πρώτο μου εισιτήριο για το παγκόσμιο, όμως κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο και το μοιραστήκαμε παράλληλα με τόσο κόσμο. Αυτό που μας βοήθησε βέβαια, είναι το μακροπρόθεσμο πλάνο το οποίο ακολουθούμε τα τελευταία 10 χρόνια στην Εθνική γυναικών, επίσης στηριζόμαστε στην σκληρή δουλειά και την νοοτροπία μας, αλλά και την υπομονή η οποία μας έκανε να καταφέρουμε να πάρουμε για δεύτερη φορά το εισιτήριο για το παγκόσμιο, το οποίο είναι ένα τεράστιο επίτευγμα .

Πολλοί σας παρομοιάζουν με την Εθνική ομάδα που κατάφερε το ‘87 να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ παράλληλα από τότε μέχρι σήμερα το άθλημα του μπάσκετ είχε ανοδική πορεία. Πιστεύεις ότι με την φετινή σας παρουσία θα δώσετε ένα έξτρα κίνητρο και στον γυναικείο πληθυσμό να ασχοληθεί ακόμη πιο ενεργά;

Είναι τιμή μας, να μας συγκρίνουν με την ομάδα του ‘87, αλλά νομίζω είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Από εκεί και πέρα όμως δεν θέλω να πω κάτι διαφορετικό, γιατί στην Ελλάδα συνηθίζουμε τα μεγάλα λόγια και τις λίγες πράξεις, θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη, στην προώθηση και την προβολή του γυναικείου μπάσκετ μέσα από αυτή την επιτυχία.

Πως είναι να αγωνίζεσαι μαζί με την Εβίνα Μάλτση αλλά και τα υπόλοιπα κορίτσια της Εθνικής;

Είναι μία ερώτηση η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη. Η Εβίνα θεωρώ ότι είναι μία κατηγορία μόνη της. Από το 2009 όπου κατακτήσαμε την 5η πανευρωπαϊκή θέση και αναδείχθηκε mvp της διοργάνωσης την ανέδειξα κατά την ταπεινή μου γνώμη σε θηλυκό Νίκο Γκάλη. Κάτα τα άλλα κορυφαία στην τωρινή διοργάνωση ήταν και η Στέλλα (σ.σ. Καλτσίδου) όπου χρόνια την απολαμβάνεις να παίζει απίστευτο μπάσκετ. Επίσης νιώθω ιδιαίτερη χαρά, να έχω εμπνευστεί και διδαχθεί, από την νοοτροπία που έχει η Εβίνα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχω πάρει πράγματα και από τις υπόλοιπες συμπαίκτριες μου, λίγο πολύ δηλαδή παίρνω πράγματα από όλους, καθώς είναι κάτι που βοηθάει στην βελτίωση μου, ενώ θαυμάζω την κάθε συμπαίκτρια μου ξεχωριστά.

Ποίο παιχνίδι ήταν αυτό που ξεχώρισες στο Ευρωμπάσκετ και γιατί;

Κάθε παιχνίδι ήταν ιδιαίτερο στο Ευρωμπάσκετ, γιατί τα βάλαμε με μεγαθήρια. Θεωρώ ότι τα παιχνίδια με Ρωσσία, Σερβία, Γαλλία και Τουρκία ήταν αυτά που θα μπορούσα να ξεχωρίσω, γιατί κοιτάξαμε στα μάτια αυτές τις ομάδες και κερδίσαμε 3 από τις 4, ενώ το Βέλγιο δεν το κατατάσσω μέσα σε αυτές, καθώς δεν το θεωρώ μεγάλη ομάδα για εμένα και ήταν απλά μία έκπληξη. Το να κοιτάξεις στα μάτια αυτές τις χώρες και ανεξάρτητα με τα αποτελέσματα απέναντι στην Γαλλία, όπου ρόλο έπαιξε και η κούραση, ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Ο κόσμος σας στήριξε σε όλα τα παιχνίδια, ενώ ήταν δίπλα σας και στις ήττες, τι ένιωθες εκείνη την στιγμή που έβλεπες ανθρώπους που ίσως να μην είχες δει ποτέ ξανά στην ζωή σου να σε στηρίζουν τόσο πολύ;

Ήταν κάτι συγκινητικό. Αρχικά με την νίκη κόντρα στην Σερβία, δεχτήκαμε απίστευτη στήριξη, καθώς ήταν λες και κερδίσαμε στον τελικό, στην συνέχεια όμως μετά από την ήττα με αντίπαλο την Σλοβενία, “έσβησαν” ξαφνικά τα φώτα, δεν μας έκανε εντύπωση, αλλά στην πορεία είδαμε ότι καταφέραμε να τους κάνουμε να μας αγαπήσουν και αυτό για εμένα ήταν το μεγαλύτερο κέρδος και χαρά, ενώ μέχρι και τώρα, δεχόμαστε χιλιάδες μηνύματα και συγχαρητήρια από τον Ελληνικό λαό, που δεν φημίζεται σε αυτό το κομμάτι, να είναι ένας καλός φίλαθλος, αλλά τελικά από ότι φαίνεται, αγαπάει πολύ την Εθνική ομάδα και χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό.

Ποία ξένη και Ελληνίδα παίκτρια θα ξεχώριζες σε αυτή την διοργάνωση και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση γιατί υπάρχουν πάρα πολλές καλές παίκτριες, οι περισσότερες μέσα στον αγωνιστικό χώρο είναι πολύ καλές, είναι όλες παίκτριες υψηλού επιπέδου. Με βάση όμως την καλύτερη πεντάδα, θα πω για την Εβίνα η οποία ήταν μέσα σε αυτές, αλλά και την Στέλλα. Από ξένη παίκτρια ξεχώρισα την Άλμπα Τόρενς η οποία ήταν και η MVP της διοργάνωσης.

Ποια είναι η επόμενη μέρα στην Εθνική, τι στόχους έχετε βάλει;


Οι στόχοι μας είναι οι ίδιοι όπως κάθε φορά, απλά αυτή την στιγμή έχουμε έναν παραπάνω, καθώς με την πορεία μας, υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις από τους Έλληνες φιλάθλους, ενώ θα πρέπει να είμαστε σε καλή κατάσταση στις ομάδες μας και παράλληλα να είμαστε δυνατές και ταπεινές, στην επόμενη κλήση της Εθνικής, καθώς τον Νοέμβριο θα αγωνιστούμε στα προκριματικά για το επόμενο Ευρωμπάσκετ.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.