Τελευταια Νεα

30 Σεπ 2021

Bikepacking: H απόλυτη ποδηλατική εμπειρία


 Αν και, ακόμα και τώρα, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για το τι ακριβώς σημαίνει ο όρος, ίσως η πιο σωστή απόδοση για το Bikepacking θα ήταν… η απόλυτη ευτυχία!

Προφανώς ο χαρακτηρισμός προέρχεται από το “backpack”, δηλαδή μια διαδρομή που κάνεις με τα πόδια, μεταφέροντας το σακκίδιό σου στην πλάτη. Το bikepacking είναι το αντίστοιχο, αλλά εδώ φορτώνεις τα πράγματα στο ποδήλατο. Και, όπως στο backpacking κουβαλάς μαζί σου μόνο τα απαραίτητα – αυτά που μπορείς να κουβαλήσεις – έτσι και στο bikepacking, κουβαλάς τα απολύτως απαραίτητα ώστε να μπορείς να κάνεις ποδήλατο!

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι:

Ως Bikepacking εννοούμε τις ποδηλατικές διαδρομές, με ποδήλατο κατάλληλο για όλα τα εδάφη, χωρίς όμως να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στον ποδηλατικό προσανατολισμό αλλά στην εμπειρία.
Δεν είναι δηλαδή ένα ποδήλατο all mountain ή cross country ή μια κούρσα αλλά ένα ποδήλατο που μπορεί να κινηθεί με την ίδια ευκολία σε όλα τα εδάφη, με στόχο την μετακίνηση και όχι την απόδοση.

Είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να κινείται άνετα, έχει αρκετά φαρδιά ελαστικά ώστε να μην σταματάει πουθενά και είναι αρκετά άνετο για μεγάλες αποστάσεις.
Επίσης, το ποδήλατο αυτό δεν είναι φορτωμένο σαν “μουλάρι” αλλά διαθέτει μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ό,τι χρειάζεσαι δηλαδή για να μείνεις στην ύπαιθρο ένα βράδυ που θα σε πιάσει η νύχτα στο δρόμο ή επειδή η τοποθεσία είναι υπέροχη.
Στο Bikepacking δεν κουβαλάς όλη την… οικοσκευή αλλά μόνο όσα χρειάζεσαι για να απολαύσεις το ταξίδι σου. Έτσι, διατηρείς το ποδήλατο πιο ελαφρύ και αποτελεσματικό ώστε να μπορείς να το σπρώξεις αν χρειαστεί σε μια απότομη ανηφόρα ή ένα τεχνικό κομμάτι.

Και όπως λέει κι ένας από τους κορυφαίους του είδους, ο Joe Cruz, “Bikepacking είναι αυτό για το οποίο αρχικά δημιουργήθηκαν τα ποδήλατα. Όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Δεν υπήρχαν ασφαλτόδρομοι. Το bikepacking είναι αυτό για το οποίο φτιάχτηκε το ποδήλατο”.

Πριν το πρώτο bikepacking

Πριν γίνετε ένας bikepacker – πριν ξεκινήσετε για το πρώτο σας ταξίδι – επιλέγετε, προφανώς, τον προορισμό. Ή τουλάχιστον την κατεύθυνση! Για να ξέρετε προς τα πού θα κατευθυνθείτε.
Μια εξαιρετική ιδέα για bikepacking το καλοκαίρι είναι φυσικά, τα ελληνικά νησιά.
Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την απόλαυση της επαφής με τη φύση, την ανακάλυψη ήσυχων διαδρομών ακόμα και στα πιο κοσμοπολίτικα μέρη, το να βρεθείς ολομόναχος σε μια υπέροχη παραλία – που όμως δεν υπάρχει δρόμος για να φτάσεις – αλλά μπορείς να κινηθείς με το ποδήλατό σου μέσα από στενά μονοπάτια.

Εδώ η διαδικασία είναι απλή: Ξεκινάς με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, για να είσαι βέβαιος πως η περιπέτεια θα ξεκινήσει αφού φύγεις από το λιμάνι και όχι ώσπου να φτάσεις εκεί…

Με τα εισιτήρια στα χέρια λοιπόν, μετά φροντίζεις τον εξοπλισμό.

Το ποδήλατο

Δύο είναι οι επιλογές που θα μπορούσε κάποιος να κάνει εδώ: ή ένα ποδήλατο ΜΤΒ ή ένα ποδήλατο κατηγορίας Gravel.
Στα ΜΤΒ δεν θα σταθούμε πολύ, είναι λίγο πολύ γνωστά τα χαρακτηριστικά τους.
Εδώ που υπάρχει όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στα ποδήλατα Gravel.

Τα Gravel είναι ποδήλατα με γεωμετρία ποδηλάτου δρόμου αλλά πιο ξεκούραστη θέση οδήγησης και κυρίως με μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα ψαλίδια ώστε από τη μια να χωρούν φαρδύτερα σε διάσταση ελαστικά και από την άλλη να μην κολλάνε εύκολα από τη λάσπη. Τα ποδήλατα Gravel διαθέτουν σχεδόν όλα τις απαραίτητες οπές στο πλαίσιο για τοποθέτηση αξεσουάρ στον οριζόντιο σωλήνα ή και στο πιρούνι. Επίσης το τιμόνι τους είναι λίγο πιο φαρδύ για να τοποθετηθεί κι εκεί μία μπροστινή τσάντα.
Τα βρίσκουμε πλέον σε σειρές με μονό ή – το πολύ – διπλό δισκοβραχίονα εμπρός και από 10 έως και 13 πλέον γρανάζια πίσω. Η διαφορά ανάμεσα στο μικρότερο και το μεγαλύτερο γρανάζι τους είναι αρκετά μεγάλη δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να “σκαρφαλώνουν” άνετα παρά το πρόσθετο βάρος τους.

Τα ποδήλατα Gravel είναι ταξιδιάρικα, άνετα και ξεκούραστα στις μεγάλες αποστάσεις, πιο γρήγορα από ένα ΜΤΒ στις ευθείες και τους βατούς χωματόδρομους με τα ΜΤΒ προφανώς να υπερτερούν στα τεχνικά μονοπάτια αλλά η αλήθεια είναι πως το bikepacking δεν αφορά τεχνικές διαδρομές αλλά περισσότερο δασικούς δρόμους και χωματόδρομους. Αλλά και αρκετή άσφαλτο.
Γι’ αυτό άλλωστε και το Gravel κρίνεται η πιο ολοκληρωμένη επιλογή.
Αν τώρα είστε λάτρης του mountain bike, αν σας αρέσει μεν να ταξιδεύετε αλλά δεν αφήνετε… μονοπάτι να πάει χαμένο και προτιμάτε τις τεχνικές καταβάσεις και το παιχνίδι με τις ρίζες και τις πέτρες, τότε, προφανώς ένα ΜΤΒ θα είναι η επιλογή σας.

Προφανώς η επιλογή του είδους του ποδηλάτου είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπική υπόθεση αλλά, η δική μου επιλογή είναι το Gravel.

Οι τσάντες

Εκείνο που ξεχωρίζει έναν bikepacker – πέρα από το πλατύ χαμόγελο στα χείλη – είναι ο τρόπος που έχει φορτωμένο το ποδήλατό του.
Ή, για την ακρίβεια, ο τρόπος που ΔΕΝ το έχει φορτωμένο.

Saddle Pack – Τσάντα για την σέλα

Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό εξάρτημα του bikepacker. Η Saddle pack διαθέτει χωρητικότητα από 4 έως 10 λίτρα περίπου και τοποθετείται στο πίσω μέρος της σέλας. Χαρακτηρίζεται για την αεροδυναμική της γεωμετρία καθώς δεν προσθέτει αεροδυναμική αντίσταση στο ποδήλατο ενώ το μέγεθός της είναι από τη μια μεριά ικανό για μεταφορά ρούχων και εξοπλισμού. Ο τρόπος που δένει στη σέλα ακυρώνει την ανάγκη για πίσω σχάρα.

Frame Pack – Τσάντα πλαισίου

Είναι η τσάντα που τοποθετείται στον οριζόντιο σωλήνα. Σχετικά μικρότερη σε χωρητικότητα, γύρω στα 3 λίτρα. Βοηθά στο να διατηρείται χαμηλά το κέντρο βάρους του ποδηλάτου και στερεώνεται με ιμάντες ενώ οι μικρορυθμίσεις γίνονται με βέλκρο.

Handlebar Pack – Τσάντα τιμονιού

Αρκετά ευέλικτη τσάντα, με δυνατότητα μεταφοράς γύρω στα 10 λίτρα, είναι πρακτική, εύχρηστη, έχει δυνατότητα συμπίεσης όσο αδειάζει και εξαλείφει την ανάγκη για τις ογκώδεις σχάρες που τοποθετούνται στο πιρούνι και επηρεάζουν σημαντικά την οδήγηση του ποδηλάτου.
Επίσης δένει με ένα ειδικό σύστημα προσάρτησης από ιμάντες και βέλκρο και συχνά διαθέτει και εξωτερικούς ιμάντες για προσωρινή πρόσδεση αντικειμένων.

H διαδρομή

Ένα υποθετικό σενάριο θα μπορούσε να έχει ως αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά – φυσικά με τα εισιτήρια εγκαίρως στο χέρι – και από κει μία διαδρομή που είτε να συνδέει κάποια νησιά μεταξύ τους, άρα να μπορείς να μένεις κάποιες ημέρες, να κάνεις τον γύρο του νησιού και στη συνέχεια να ξεκινάς για το επόμενο.
Η μετακίνηση από και προς τις παραλίες προφανώς μπορεί να γίνεται με το ποδήλατο ή και με τα πόδια στις κοντινές και το ποδήλατο να ξεκουράζεται στο δωμάτιο. Υπάρχουν νησιά που είναι απολύτως επίπεδα – όπως το Κουφονήσι – και άλλα που είναι ιδανικά για ποδήλατο, με αρκετούς ποδηλατοδρόμους όπως η Κως.
Οι επιλογές είναι πολλές και το μόνο που μπορεί να σας περιορίσει είναι η φαντασία σας!
Η μετακίνηση με ποδήλατο στις διακοπές προσφέρει αφάνταστα πλεονεκτήματα: ευκολία στο να μπεις και να βγεις στο καράβι όταν οι υπόλοιποι περιμένουν στις ουρές, μεγάλη ευελιξία στα εισιτήρια καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις εισιτήριο για πρόσωπα απ’ ότι για αυτοκίνητο, μεγάλη οικονομία, πλήρης αποτοξίνωση από τις συνήθειες της πόλης – το να φεύγεις από μια πόλη γεμάτη αυτοκίνητα, θόρυβο και καυσαέριο, για να πας σε ένα νησί και να δημιουργήσεις θόρυβο και καυσαέριο είναι κάτι που δεν μπορώ να κατανοήσω…

Και τώρα τι;

Σκεφτείτε την πρόκληση και την προοπτική: εξοπλίζετε το ποδήλατό σας με 3 τσαντούλες, κάνετε κάποιες μικρές τροποποιήσεις αν δεν έχετε ας πούμε Gravel ή MTB ή και προσαρμόζετε το ταξίδι σας – και ξεκινάτε.
Είναι εξαιρετικά εύκολο και εξαιρετικά διασκεδαστικό.
Μια απόφαση είναι. Αρκεί να την πάρετε!

https://www.mbike.gr/

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.