Τελευταια Νεα

11 Αυγ 2021

Ταξίδι με ποδήλατο: Είναι θέμα οργάνωσης



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε – και να φτάσετε!

Μέχρι πού μπορείτε να φτάσετε μόνο με τη δύναμη των ποδιών σας; Πόσα πράγματα μπορείτε να απολαύσετε με τον πιο απλό τρόπο; Γιατί να μην είστε οι πρώτοι που βγαίνουν από το γκαράζ του πλοίου και σε λίγα λεπτά να βρίσκεστε στην πρώτη παραλία; Ήρθε η στιγμή να δοκιμάσετε ένα ταξίδι με ποδήλατο.

Αν δεν το έχετε σκεφτεί ήδη – το ποδήλατό σας μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό όχημα για μικρά ή μεγάλα ταξίδια στα Ελληνικά νησιά. Προφανώς μπορεί να φτάσετε και ως την Κίνα αν θέλετε – ή και παραπέρα – αλλά επειδή από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κάποιος, σκέφτηκα στην αρχή να οργανώσουμε μια εκδρομή στα υπέροχα Ελληνικά νησιά!

Και μπορεί σήμερα να μην μπορούμε να ταξιδέψουμε αλλά επειδή το ταξίδι με ποδήλατο χρειάζεται οργάνωση, καλό είναι να αρχίσετε από τώρα να το προετοιμάζετε.

Το ότι γίνεται, γίνεται. Το ξέρουμε και σίγουρα το έχετε δει να συμβαίνει πολλές φορές. Το θέμα είναι το πώς; Με ποιό τρόπο πρέπει να οργανωθούμε ώστε να μην πελαγώσουμε πριν ακόμα φτάσουμε στο πέλαγος και να ασχοληθούμε περισσότερο με την απόλαυση του ταξιδιού παρά με το άγχος της οργάνωσης!

Όσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε να έχουμε εγκαίρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να μην χάσουμε χρόνο ψάχνοντας προορισμούς και τρόπο να φτάσεις σε αυτούς, άλλο τόσο σημαντικό είναι να έχουμε προετοιμαστεί σωστά στο ποδηλατικό σκέλος.

Είναι απλό

Καταρχάς πρέπει να απαντήσετε σε κάποιες απλές ερωτήσεις:

  • Ο σκοπός σας είναι κυρίως ο προορισμός ή το να κάνετε ποδήλατο;
  • Πόσες μέρες θέλετε να λείψετε;
  • Πόσο μακριά θέλετε να πάτε;
  • Πού θα μείνετε;
  • Σε τι φυσική κατάσταση είστε;
  • Σε τι κατάσταση είναι το ποδήλατό σας;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν: Ο σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε τον προορισμό ή να κάνετε ποδήλατο;

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά. Χρειάζεστε απλώς ένα κατάλληλο ποδήλατο, σε καλή κατάσταση και σωστά προετοιμασμένο. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Αν όμως ο στόχος σας είναι… να κάνετε ποδήλατο, τότε θα χρειαστείτε σίγουρα ειδικό εξοπλισμό – ρούχα, κράνος, παπούτσια ποδηλατικά κλπ – και βέβαια ένα καλό ποδήλατο!
Αν τώρα θέλετε να συνδυάσετε και τα δύο, κινηθείτε αναλόγως με το ποια πλευρά είναι για σας η πιο σημαντική, ο τουρισμός ή η άσκηση.

Πόσες μέρες θα λείψετε;

Διαφορετικά οργανώνεις ένα ταξίδι 2 ημερών και διαφορετικά ενός μήνα. Βασική παράμετρος λοιπόν είναι να αποφασίσετε για πόσο καιρό θέλετε να λείψετε. Η άποψή μου είναι να ξεκινήσετε διερευνητικά.
Για πρώτη φορά ένα παρατεταμένο τριήμερο – δηλαδή δύο διανυκτερεύσεις – είναι ιδανικό. Θα σας επιτρέψει να δείτε τα προβλήματα – δεν υπάρχουν – να αξιολογήσετε τις δυσκολίες – καμία – και να μείνετε με την επιθυμία για περισσότερο… κάτι που θα αποτελέσει και κίνητρο για το επόμενο ταξίδι.

Ας χωρίσουμε λοιπόν τα ταξίδια σε:

  • Μονοήμερα (επιστροφή την ίδια ημέρα)
  • Σαββατοκύριακα (δύο διανυκτερεύσεις)
  • Εβδομαδιαία
  • Μεγάλης διάρκειας

Η διάρκεια έχει να κάνει με το μέγεθος των αποσκευών αλλά και το βάθος του προγραμματισμού. Σε ένα μονοήμερο ή διήμερο ταξίδι δεν χρειάζεστε και πολλά. Αν πρόκειται να λείψετε ένα μήνα όμως τα πράγματα αλλάζουν.

Στην πρώτη περίπτωση δύο τσάντες που θα τοποθετήσετε στην σχάρα ή ακόμα κι ένα σακκίδιο πλάτης 25L είναι αρκετό.
Στην δεύτερη θα πρέπει να οργανωθείτε καλύτερα. Eδώ θα χρειαστείτε σίγουρα ένα καλό σετ αδιάβροχα σακκίδια σχάρας – προφανώς μια σχάρα για να τα τοποθετήσετε – και ίσως και μια τσάντα τιμονιού για τα μικροπράγματα.

Πόσο μακριά θα πάτε;

Ή καλύτερα πόσο “απομονωμένα” θα είστε εκεί που θα φτάσετε. Αν για παράδειγμα στον προορισμό σας έχει… πέντε ποδηλατάδικα, επειδή ας πούμε αποφασίσατε να πάτε στην Κω, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Τα καταστήματα ποδηλάτου στην Κω είναι καλύτερα εφοδιασμένα και από αυτά της Αθήνας!
Αν όμως πάτε στην Ηρακλειά, που δεν έχει καν βενζινάδικο, πρέπει να έχετε κάποια απαραίτητα μαζί σας.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είτε το ταξίδι είναι στην Αίγινα ή στην Γάβδο, πρέπει να είστε αυτάρκεις! Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας κι εδώ τα περιγράφω με σειρά σπουδαιότητας:

Α. Απαραίτητα

  1. Σαμπρέλες (τουλάχιστον 2)
  2. Εξωλκείς ελαστικού (4)
  3. Μπαλώματα (2 σετ)
  4. Τρόμπα χειρός
  5. Τρόμπα CO2 και αρκετές αμπούλες
  6. Πίσω νύχι κατάλληλο για το ποδήλατό σας
  7. Πολυεργαλείο με δυνατότητα κόφτη αλυσίδας
  8. Ελαστικά (ένα αρκεί αν εκεί που πάτε δεν έχει ποδηλατάδικο και για ταξίδια έως 15 ημέρες και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες)

Β. Επιθυμητά

  1. Κρίκοι αλυσίδας
  2. Συνολικά πρέπει να έχετε μαζί σας εργαλεία για όλες τις βίδες του ποδηλάτου σας! Άρα το πολυεργαλείο δεν πρέπει να είναι το φτηνότερο που θα βρείτε αλλά κάτι σοβαρό!
  3. Λάδι αλυσίδας
  4. Συρματόσχοινο φρένων
  5. Συρματόσχοινο ταχυτήτων

Εγώ σε αυτά θα προσέθετα ένα Air Checker (για να έχετε πάντα εικόνα της πίεσης των ελαστικών) και μικρό δυναμόμετρο αν το ποδήλατό σας είναι carbon.

Όλα αυτά (εκτός από τα ελαστικά) χωράνε σε ένα τσαντάκι σέλας και έχουν συνολικό κόστος περίπου 100 ευρώ.

Πού θα μείνετε;

Δωμάτιο, ξενοδοχείο ή camping; Η επιλογή έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει από το είδος των αποσκευών και τις αντοχές της σχάρας.
Για το camping για παράδειγμα θα χρειαστείτε σκηνή, κατσαρολικά, ίσως και προμήθειες σε φαγητό. Είναι κάτι που θέλει άλλη αντιμετώπιση.
Αν μείνετε σε δωμάτιο ή ξενοδοχείο, πρακτικά θα πρέπει να κουβαλήσετε τον ρουχισμό και τα προσωπικά σας είδη.
Και πάλι, για αρχή θα πρότεινα να ξεκινήσετε από δωμάτιο ή ξενοδοχείο και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε μια μεγαλύτερη περιπέτεια. Εκτός βέβαια αν είστε έτσι κι αλλιώς τύποι της περιπέτειας οπότε κάντε ό,τι νομίζετε, αρκεί να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα στην αντοχή του πλαισίου του ποδηλάτου αλλά και των τροχών σας και της σχάρας. Οι περισσότερες σχάρες μπορούν να σηκώσουν έως 15 κιλά περίπου. Άρα, αν έχετε περισσότερο βάρος πρέπει να το μοιράσετε.
Επίσης, τα περισσότερα ποδήλατα αντέχουν συνολικό φορτίο έως 100 – 120 κιλά. Άρα προσθέστε στο βάρος σας και το βάρος των αποσκευών για να γνωρίζετε αν είστε ασφαλής για το ταξίδι!

 

Πώς είναι η φυσική σας κατάσταση;

Γενικά το ταξίδι με το ποδήλατο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση. Ένας μέσος, υγιής άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να το κάνει. Σημαντικό όμως – αν δεν κάνετε ήδη ποδήλατο – είναι να συνηθίσετε τη σέλα!
Ξεκινήστε με μερικές μικρές βόλτες – από μισή ώρα στην αρχή και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο ως τη μέγιστη διάρκεια που φαντάζεστε πως θα ποδηλατείτε κάθε μέρα.
Γενικά, μία ασφαλής παραδοχή είναι πως θα ποδηλατείτε για περίπου 2 με 3 ώρες κάθε μέρα. Αν πηγαίνετε με 15 χλμ/ώρα (είναι απολύτως εφικτό) θα κάνετε εύκολα 30 – 50 χιλιόμετρα την ημέρα. Μην προγραμματίσετε να ξεκινήσετε με περισσότερα γιατί μπορεί να κουραστείτε. Αν στην πορεία δείτε ότι σας βγαίνουν εύκολα, αυξήστε τη διάρκεια. Αλλά όχι από την αρχή!

Τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για ταξίδια! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στην Κεντρική Ευρώπη, τα ηλεκτρικά ποδήλατα αποτελούν τη νούμερο ένα επιλογή για ποδηλατικές διακοπές. Η λογική είναι απλή: Κάνεις ποδήλατο, απολαμβάνεις το ταξίδι και… αδιαφορείς για τις ανηφόρες και το βάρος! Καλό, έτσι;

Σε τι κατάσταση είναι το ποδήλατό σας;

Εδώ θα είμαι κατηγορηματικός: το ποδήλατό σας θα πρέπει να είναι σε άψογη κατάσταση! Όπως δεν ξεκινάτε για πεζοπορία με κομμένες σόλες ή για road trip χωρίς λάδια στο αυτοκίνητο έτσι και δεν έχει νόημα καν να ξεκινήσετε αν το ποδήλατό σας δεν είναι σε άψογη κατάσταση!
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως πρώτα θα το πλύνετε (να είναι καθαρό – ή να ζητήσετε από το σέρβις να σας το πλύνουν), να έχετε καινούργια ελαστικά, καινούργια τακάκια φρένων, αλυσίδα σε καλή κατάσταση και ο μηχανικός να τσεκάρει πως λειτουργούν οι ταχύτητες και όλες οι βίδες είναι καλά σφιγμένες.
Επίσης πως τα ποτήρια του λαιμού (ναι, υπάρχουν ποτήρια και υπάρχει και λαιμός) είναι σωστά σφιγμένα και η σέλα είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης ότι το παλουκόσελο δεν είναι υπερβολικά ψηλά (που σημαίνει πως το ποδήλατο είναι σε λάθος μέγεθος και δεν κάνει) και σίγουρα όχι πιο ψηλά από το επιτρεπόμενο όριο (ναι, υπάρχει και αυτό!) Οποιοδήποτε αξιόπιστο ποδηλατάδικο μπορεί να σας δώσει όλες αυτές τις πληροφορίες.

Τελευταία συμβουλή!

Να είστε προετοιμασμένοι πως θα περάσετε πολύ όμορφα – πιο όμορφα απ’ όσο συνήθως! Κι αυτό μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα.
Το γεγονός πως θα μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τη δύναμή σας και μόνο, θα μπορείτε να απολαμβάνετε τις μυρωδιές, τη θέα, τους ήχους, να σταματάτε όπου θέλετε, να ξεκινάτε όποτε θέλετε κι όλα αυτά εντελώς δωρεάν είναι ένα υπέροχο συναίσθημα.
Ή μάλλον, μια σειρά από υπέροχα συναισθήματα που μόνο ένα ταξίδι με ποδήλατο μπορεί να σας χαρίσει.
Είναι κρίμα να μην τα νιώσετε!

https://www.mbike.gr/

« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.