Τελευταια Νεα

4 Νοε 2018

Συνέντευξη του προπονητή της ΑΕ Παλαιοπαναγιάς Σωτήρη Λαουρδέκη

Αποκλειστική συνέντευξη στο olatagoal.gr έδωσε ο προπονητής της Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς, Σωτήρης Λαουρδέκης. Ο 28χρονος προπονητής μίλησε για την ποδοσφαιρική του καριέρα που τελείωσε απρόοπτα, το νέο του ξεκίνημα ως προπονητής, το τοπικό ποδόσφαιρο της Αιτωλ/νίας και πολλά άλλα που θα διαβάσετε παρακάτω...


Καλησπέρα Σωτήρη. Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε για την συνέντευξη που μας παραχώρησες.
- Καλησπέρα. Εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον χώρο του ποδοσφαίρου;
- Με τον χώρο του ποδοσφαίρου ξεκίνησα να ασχολούμαι από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ως μικρό παιδί. Στα 13-14 έκανα το ντεμπούτο μου με τη φανέλα της Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς. Έκτοτε, ασχολούμαι συστηματικά με αυτό. Μέχρι πριν δύο χρόνια ως ποδοσφαιριστής και γυμναστής και πλέον ως προπονητής.

Ως ποδοσφαιριστής, ποιά ήταν η καλύτερη και ποιά η χειρότερη στιγμή της καριέρας σου;
- Οι καλύτερες μου στιγμές φυσικά και ήταν τα πρωταθλήματα/άνοδοι που έχω επιτύχει σαν ποδοσφαιριστής όλα τα χρόνια που αγωνιζόμουν. Στις χειρότερες θα έβαζα σίγουρα τον τραυματισμό μου, που τέλειωσε ουσιαστικά την ποδοσφαιρική μου καριέρα και κάποιους υποβιβασμούς που είχαμε σαν ομάδα. Ευτυχώς, τα καλά είναι περισσότερα και τα άσχημα ανήκουν στο παρελθόν.

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σου καριέρας, πως αποφάσισες να γίνεις προπονητής;
- Το τέλος της ποδοσφαιρικής μου καριέρας ήρθε όπως προείπα λίγο νωρίτερα απ' ότι υπολόγιζα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο και ο χώρος γενικά. Απρόβλεπτο και δεν σου αφήνει περιθώρια να θεωρήσεις τίποτα δεδομένο. Είχα λοιπόν έναν σοβαρό τραυματισμό, συνηθισμένο για αθλητές αλλά σοβαρό, ολική ρήξη χιαστού συνδέσμου. Στο διάστημα που βρισκόμουν στο στάδιο της αποθεραπείας, η ομάδα μου Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς, βρέθηκε στη μέση της σεζόν χωρίς προπονητή και ο πρόεδρος κ. Δήμος Παπαδόπουλος απευθύνθηκε σε μένα, όντας πολλά χρόνια στην ομάδα και έχοντας σπουδάσει και το αντικείμενο ως γυμναστής στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας. Είχα και μια προϋπηρεσία ως προπονητής τμημάτων υποδομής για δύο χρόνια. Ξεκίνησα λοιπόν ως υπηρεσιακός στα μέσα της χρονιάς και πλέον ως κανονικός προπονητής της ομάδας, Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς, εδώ και ένα περίπου χρόνο.

Πως αντιμετώπιζες τους προπονητές σου, όταν εσύ ήσουν παίκτης;
- Κατά κανόνα τους άκουγα και έκανα ό,τι μου ζητούσαν. Αγωνιζόμουν σε οποιαδήποτε θέση μου ζητούσαν, προκειμένου να βοηθήσω την ομάδα. Έχω παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις σε μια 11άδα, εκτός από τερματοφύλακας. Είμαι ήρεμος άνθρωπος και μου αρέσει να ακούω και τον άλλον τι έχει να μου πει.

Ποιό είναι το επίπεδο που υπάρχει στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΝ Αιτωλ/νίας, κατά τη γνώμη σου;
- Ποδοσφαιρικά, το επίπεδο είναι σχετικά καλό θα έλεγα. Υπάρχουν ταλέντα και άνθρωποι του χώρου με διάθεση. Εκεί που ''πάσχει'' το τοπικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο της Αιτωλ/νίας, είναι στις υποδομές και στη νοοτροπία. Παρατημένα γήπεδα, πολλές φορές ακατάλληλα για άθληση, ελλιπείς έως ανύπαρκτες υποδομές για την Ελλάδα του 2018. Παράλληλα, πολλά ταλέντα παραμένουν ''ταλέντα'', μέχρι που εγκαταλείπουν τον χώρο, επειδή δεν είχαν τις γνωριμίες και τα ''κονέ'' ή δεν βρέθηκε κάποιος άνθρωπος να τα στηρίξει και να τα καθοδηγήσει σωστά.

Ποιός είναι ο ρόλος του προπονητή μέσα στην ομάδα;
- Να είναι γνώστης του αθλήματος. Ο καλός προπονητής πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το άθλημα το οποίο προπονεί, ώστε να διδάσκει στους αθλητές όλες τις τεχνικές του. Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν διαισθητικά πως να κάνουν κάποια πράγματα. Είναι η δουλειά του προπονητή να τους δώσει τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να φθάσουν στην επιτυχία. Να συμβαδίζει με την επικαιρότητα του αθλήματος. Δηλαδή, να είναι γνώστης όλων των νέων συστημάτων καθώς επίσης και του ανταγωνισμού. Η σωστή καθοδήγηση και η αποτελεσματική συμβουλευτική ικανότητα θα έχουν θετικές επιπτώσεις στους αθλητές και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της ομάδας. Ένας ακόμη ρόλος του '' καλού προπονητή'' είναι αυτός του εμψυχωτή. Ο προπονητής οφείλει να εμπνέει και να συνδέει την άσκηση του αθλητισμού με τις αξίες του ευ-αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίζει τον κάθε ποδοσφαιριστή με διαφορετικό τρόπο, βάση των ιδιαιτέρων προσόντων του, ώστε να πετυχαίνει τη μέγιστη απόδοση του. Να μπορεί να καλλιεργεί το ομαδικό πνεύμα στην ομάδα του. Ο προπονητής λειτουργεί ως πρότυπο. Είναι ο ηγέτης και από τη θέση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το συναισθηματικό κλίμα της ομάδας. Ο τρόπος που επικοινωνεί με τους ποδοσφαιριστές του, τις αξίες του, η σημασία που δίνει στο ομαδικό πνεύμα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στάσεις και αντιλήψεις μέσα στο ''μικρόκοσμο'' της ομάδας.

Στους πάγκους είσαι μια ''ήρεμη δύναμη''. Καθοδηγείς τους ποδοσφαιριστές σου χωρίς πολλές φωνές. Είναι ένας καλός τρόπος αυτός;
- Καλός ή κακός, θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Ποτέ δεν ήμουν νευρικός και επιθετικός σαν άνθρωπος και αυτή τη φιλοσοφία επέλεξα να ακολουθήσω και στην προπονητική. Ο ποδοσφαιριστής, ειδικά στο τοπικό ποδόσφαιρο που δεν αμείβεται, πρέπει να νιώθει ότι τον σέβεσαι, εκτιμάς τον κόπο του να αφήσει δουλειά και προσωπική ζωή για να αγωνιστεί στην ομάδα. Δεν κερδίζει χρήματα από αυτό και το κάνει γιατί του αρέσει. Αν είναι να το κάνει και κάτω από ένταση, φωνές κ.λπ., πόσες πιθανότητες δίνεις στο να συνεχίζει να αγωνίζεται για πολύ καιρό ακόμη;

Ο αγαπημένος σου τρόπος παιχνιδιού;
- Όποιο κι αν είναι το στυλ και η τακτική μιας ομάδας, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: Όταν έχεις την μπάλα θες να φτάσεις να εκτελέσεις με όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις. Όταν δεν έχεις την μπάλα, θες να εμποδίσεις τον αντίπαλο απ' το να σε απειλήσει εκείνος με καλές συνθήκες.

Τι σκέφτεσαι για το μέλλον σου πάνω στην προπονητική;
- Δεν θέλω να σκέφτομαι πάρα πολλά, γιατί όπως προείπα ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι ένας εφήμερος χώρος. Σήμερα είσαι, αύριο δεν είσαι που λέμε. Κοιτάζω να βελτιώνομαι όσο περισσότερο μπορώ, να ακολουθώ τις εξελίξεις στον χώρο μέσω σεμιναρίων, διαβάσματος κ.λπ. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ για εμένα, την ομάδα και τη διοίκηση που πίστεψε σε μένα και με στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι ο τελικός κριτής όλων μας.

Τη φετινή χρονιά είσαι ξανά στο τιμόνι της Α.Ε. Παλαιοπαναγιάς. Πως βλέπεις την πορεία της ομάδας, η οποία αποτελείται από νεαρούς ποδοσφαιριστές κατά κύρια βάση;
- Η ομάδα κάνει μια καινούρια αρχή θα έλεγα, μετά τη μεταβατική περσινή χρονιά επιστροφής στην Β' Κατηγορία. Πολλοί από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές αποχώρησαν και ήρθαν στη θέση τους νέα παιδιά με όρεξη να παίξουν και να βοηθήσουν. Παιδιά που ευτυχώς για εμάς, διαθέτουν ποδοσφαιρική παιδεία, αποτέλεσμα και της δουλειάς των προηγούμενων προπονητών τους και θα ήθελα να το τονίσω αυτό. Μπράβο σε συναδέλφους για τη δουλειά που κάνουν ειδικά με τα μικρότερα παιδιά. Η ομάδα λοιπόν ανανεώθηκε, βγάζει υγεία και όρεξη για μπάλα. Ο πρόεδρος, Δήμος Παπαδόπουλος, είναι πάντα εκεί να στηρίζει και ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε αυτόν για όσα κάνει για όλους μας τόσα χρόνια με προσωπικό αγώνα και κόστος. Ελπίζω να έχουμε μια καλή πορεία και να βοηθήσουμε τα νεαρά παιδιά με προσόντα να διακριθούν και γιατί όχι να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους.

Ποιό μήνυμα θέλεις να περάσεις στον κόσμο που ασχολείται με τα αθλήματα;
- Στον κόσμο και ειδικότερα στα νέα παιδιά θα ήθελα να πω ότι ο αθλητισμός είναι όντως υγεία. Σε βάζει σε σωστή λογική, σου μαθαίνει έννοιες όπως η προσπάθεια, η συλλογικότητα, ο σεβασμός στον άλλον, το να μην τα παρατάς. Είναι λίγο κλισέ αυτά που λέω, αλλά είναι όντως έτσι γιατί τα έζησα και τα ζω καθημερινά. Είναι βέβαια ένας χώρος που πάντα θα χρήζει βελτίωσης, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι σου προσφέρει τόσα πολλά, κάνοντας κάτι που σου αρέσει.

Γιώργος Κυρίτσης


« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.