Τελευταια Νεα

5 Ιουν 2016

Κώστας Κορδάτος: Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στην Γεν. Συνέλευση της «ΔΟΞΑΣ» Καινουργίου στις 29-5-2016 «Δρόμος χωρίς επιστροφή»!


Του Κώστα Διον. Κορδάτου*
Το ποδόσφαιρο και η άθληση γενικότερα στο χωριό μας αναστενάζει από μια απύθμενη «δικτατορική» αυθάδεια ορισμένων. Χρόνια τώρα βιώνουμε μια ποδοσφαιρική μετριότητα, όπου η αδιαφορία των ποδοσφαιρόφιλων από την μια, καθώς έχουν δικαιολογημένα απηυδήσει με όλα αυτά που γίνονται και από την άλλη τα καθημερινά ζόρια που τραβάει ο κόσμος για να τα βγάλει πέρα, επέβαλαν στον «σβέρκο» μας όλους αυτούς τους επιλήσμονες και ανιστόρητους στα διοικητικά, ενός από τα ιστορικά αθλητικά σωματεία στο νομό Αιτωλ/νίας που «αργοπεθαίνει». Για τους υγειές σκεπτόμενους Καινουργιώτες είναι καθαρό πλέον ότι   αυτός ο κατήφορος της πάλαι ποτέ «ΔΟΞΑΣ» δεν έχει επιστροφή.
Η νεολαία και οι γονείς που επιζητούν διέξοδο από την καθημερινότητα και ενός άλλου ποιοτικού τρόπο ζωής, έξω από τα εμπορικά και καταναλωτικά πρότυπα, με τους διαφόρους κινδύνους, βλέπουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό. Αυτό το μεγάλο κενό, δηλαδή της απουσίας ενός σύγχρονα οργανωμένου αθλητικού σωματείου, που θα αγκαλιάζει αδιακρίτως όλους τους νέους της πολύπαθης κωμόπολης που καταγόμαστε, ζούμε, εργαζόμαστε και δραστηριοποιούμαστε, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από το υπάρχον δυναμικό. Χρειαζόμαστε κάτι θετικό, βαρεθήκαμε τα παλιομοδίτικα και τα αρνητικά που καταρρακώνουν την ευγενή άμυλα και το «ευ αγωνίζεστε». Που να αποτρέπει το μίσος και το διαχωρισμό μεταξύ των μελών. Ένα σωματείο του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Με αγωνιστικό και επιστημονικό προσανατολισμό, που θα αμφισβητεί, θα ενώνει και θα συμπονά κάθε πολίτη-αθλητή στα πλαίσια των πανανθρώπινων αξιών. Αυτό είναι σήμερα είναι το ζητούμενο και όχι οι εφήμερες καταστάσεις που διαχειρίζονται και μάλιστα με κάκιστο τρόπο όλοι αυτοί σήμερα.
Κάθε χρόνο έχουμε ίδιες εικόνες, σχεδόν ίδια πρόσωπα, ίδια ξεδιαντροπιά, και η «ξευτίλα» του αθλητικού Καινουρίου καλά κρατεί…  
Τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. (μετά των ισάριθμων παραιτήσεων 4 ή 5; Μελών του ΔΣ) μαζί με τον απερχόμενο Πρόεδρο της ΔΟΞΑΣ, αφού είχαν προκηρύξει παράνομα συμπληρωματικές εκλογές μετέτρεψαν τη Γεν. Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 29-5-2016, σε πλυντήριο σωρεία παρανομιών και με την ανοχή ορισμένων κάτι το οποίο αρνηθήκαμε. Η  διακωμώδωση, των καταστατικών αρχών, της αθλητικής νομοθεσίας και των δημοκρατικών διαδικασιών από το εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. ήταν φανερή.
Απροκάλυπτα δήλωσαν ότι: «το καταστατικό το εφαρμόζουν κατά περίπτωση»!       
Αν αυτά που ακούστηκαν σε αυτή τη Γ.Σ. ήταν φάρσα. Θα μπορούσαμε και να μην ασχοληθούμε.  Αλλά όταν όλο αυτό το σαθρό και παρακμιακό «καθεστώς» πλέον το οποίο ήρθαν να το στηρίξουν και κάποια άτομα, που αυτοπαρουσιάστηκαν σαν εκπρόσωποι των «παλαιμάχων» (αλήθεια λειτουργεί ο Σύλλογος αυτός;), τότε εκτός ότι μας βάζει σε σοβαρότερες σκέψεις για το τι παίζεται γύρω από τις πλάτες όλων μας, οφείλουμε να απαντήσουμε με ευθύνη και πολύ περίσκεψη εάν αυτός ο ιστορικός αθλητικό κύκλος στο Καινούργιο  έκλεισε. Πρέπει να ανιχνεύσουμε ποιο  το νέο αθλητικό-πολιτιστικό υπόδειγμα σε τούτη τη δύσκολη μνημονιακή εποχή της πολιτιστικής κατοχής και της ισοπέδωσης της κουλτούρας που βιώνουμε και το οποίο είναι ανάγκη άμεσα να υπάρξει. Ένα αντισυμβατικό συλλογικό και καθαρά ερασιτεχνικό εγχείρημα των εθελοντών που θα χειραγωγεί τα νέα παιδιά σε αξίες και ιδανικά πέρα και έξω από κάθε είδους συναλλαγές και αντιαθλητικές συμπεριφορές.       
Και τι δεν είπαν οι άνθρωποι σ’ αυτή τη Γ.Σ. Βρίζοντας και απαξιώνοντας τους πάντες. Για όλα φταίνε οι άλλοι, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, η κοινότητα, ο Δήμος ακόμα και η  ανώνυμη ανακοίνωση, εκτός από τους ίδιους. Βέβαια δεν μας είπαν πώς γίνεται η ομάδα τώρα να είναι τόσο χρεωμένη, ενώ όταν την παρέλαβαν δεν είχε καν χρέος. Ο υποβιβασμός της ομάδας γι’ αυτούς δεν έχει καμία σημασία ούτε ευθιξία για ένα συγνώμη!  
Μικρότητα;, ανικανότητα;, φαύλοι; Επικίνδυνοι; Πάντως την υπόθεση της ενότητας  μεταξύ των μελών της ομάδας δεν τη βοηθούν. Ούτε καν και την συμπαράσταση στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του χωριού, που τσακίζουν τα πόδια τους σεβάστηκαν. Αυτές οι αγοραίες απόψεις, δυναμιτίζουν το κλίμα, αφού προκαλούν και απομακρύνουν τους ποδοσφαιριστές, τα μέλη και τους φίλους από την ΔΟΞΑ με τις γνωστές συνέπειες… Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε πιθανή άρνηση των παικτών να δεχθούν τα όσα τους προσάπτουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις αθλητικές τους υπηρεσίες; Ομάδα χωρίς παίκτες είναι σωματείο σφραγίδα. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση αφού ακούγονται πολλά για την αγωνιστική παρουσία της ομάδας στη Β’ κατηγορία; Όλα δείχνουν ότι η λογική φορά των πραγμάτων οδηγεί στην απαξίωση και πλήρη διάλυση.      
Για το επίδικο ζήτημα των παράνομων συμπληρωματικών εκλογών που το Δ.Σ  μειοψηφίας προχώρησε, παρά τις ενστάσεις μας και την Γνωμάτευση νομικού και νομολογιών του ΣΤΕ που διαβάσαμε ενώπιων των μελών και μετά την άρνηση του ημιπαραιτηθέντος ΔΣ να συμμορφωθεί στα όσα η νομοθεσία προβλέπει και φυσικά με ευθύνη του Προεδρείου της Γ.Σ.  να προχωρήσει σε ψηφοφορία (εάν δηλαδή ισχύει ο νόμος), η ξεκάθαρη στάση μας ήταν η αποχώρηση. Με τον τρόπο αυτό (πριν την ψηφοφορία) δεν θέλαμε με τη συμμετοχή μας να νομιμοποιήσουμε όλο αυτό το ετερόκλητο παραλήρημα. Διαπιστώσαμε ότι ήταν αποφασισμένοι, έστω και οριακά να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις καταστατικές αρχές και την ισχύουσα νομοθεσία. Και έτσι αποχωρήσαμε από την ΓΣ πριν την παράνομη ψηφοφορία, παρά των όσων τους εκθέσαμε για τις παράτυπες συμπληρωματικές εκλογές (οι δεύτερες στην ίδια χρονιά)!!!
 Παράλληλα παρά τα όσα έλεγε ο Πρόεδρος αρχικά ότι δηλαδή δεν ψηφίζουν όσοι δεν είναι γραμμένα μέλη ένα (1) χρόνο πριν, εντούτοις σήμερα το ΔΣ συμπληρώθηκε, με δύο φίλους της ΔΟΞΑΣ, τυπικά μη τακτικά μέλη (γράφτηκαν εκείνη τη στιγμή) χωρίς να έχουν δικαίωμα ψήφου (σύμφωνα με την παρ. 1. άρθρο 5 καταστατικού), άρα στερούνται και του δικαιώματος του εκλέγεστε και χωρίς να έχουν αυτοί οι συμπολίτες μας κύρια την ευθύνη για αυτές τις παρανομίες.
Πως μπορούν αλήθεια να δικαιολογήσουν όλες αυτές της παρανομίες σε μια πιθανή προσφυγή από κάθε μέλος της ομάδας στην νέα αρμόδια δικαστική επιτροπή της ΕΠΟ,  ή αστικό δικαστήριο; Αλήθεια ποιο δικαιοδοτικό αθλητικό όργανο της πολιτείας θα νομιμοποιεί παράνομες αποφάσεις αυτού του αίολου συμβουλίου, όταν η συγκρότησή του δεν είναι νόμιμη με τα ισχύοντα; Ποιος θα δεχθεί αυτές τις αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές αυθαιρεσίες;
Ταυτόχρονα η σύγχυσή τους και η βουλιμία της «εξουσίας», διατηρούν  μέλος στο Δ.Σ. και μετά τις συμπληρωματικές παράνομες εκλογές το οποίο έχει παρατηθεί εγγράφως και το επιβεβαίωσε στην Γεν. Συνέλευση!  Θα κάνουν νέες συμπληρωματικές εκλογές για αυτές τις θέσεις που κατέχουν τα μη μέλη (τυπικά) και το παραιτηθέν τακτικό μέλος του Δ.Σ;
Εν τέλει, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ούτε ο πιστός κάνει την θρησκεία ή ο επιστήμονας την επιστήμη, ούτε το μαχαίρι κάνει τον εγκληματία…
Για το τυπικό της υποθέσεως απευθυνθήκαμε σε νομικούς κύκλους της ΕΠΟ, όπου πλέον λειτουργεί δικαστικό σώμα επίλυσης ενστάσεων (εκτός του πειθαρχικού ελέγχου) της νομιμότητας εκλογής και θητείας των Δ.Σ των Σωματείων μελών των ΕΠΣ των μελών της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπου μας διαβεβαίωσαν ότι η γνωμάτευσης του νομικού, που παρουσιάσαμε στη Γεν. Συνέλευση της ΔΟΞΑΣ. είναι καθόλα βάσιμη και ότι δεν επιτρέπονται πλέον συμπληρωματικές εκλογές (με τον αθλητικό νόμο)  όταν εξαντλείτε ο πίνακας των τριών αναπληρωτών μελών και η Γ.Σ. σε αυτές της περιπτώσεις όφειλε να προκηρύξει γενικές εκλογές, όπως προτείναμε.
Ο τύπος πολλές φορές είναι και η ουσία, που στην περίπτωση και τα δύο δεν καταργήθηκαν. Αυτή τη δημοκρατία τους έμαθαν αυτά κάνουν!
Τέλος προτείνω ως μοναδικό τρόπο διεξόδου, μήπως δει προκοπή η ΔΟΞΑ - αν και δεν το ελπίζω όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση - να ακυρωθούν οι παράνομες από κάθε άποψη συμπληρωματικές εκλογές (29-5-206) και να προκηρυχτούν καθολικές εκλογές για νέο Δ.Σ. το αργότερο μέχρι τέλους Ιουνίου με την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελλών και φίλων της Ομάδας καθώς και με την συμμετοχή των παιχτών για να ακουστούν όλες οι απόψεις και τελικά να επιλεγεί το καλλίτερο σχήμα.
Αν δεν υπάρξει δρόμος, είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε εμείς τον δρόμο (για το ποδόσφαιρο και τον καθαρό αθλητισμό του Καινουργίου), παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά δεν θα μας κάνουν πίσω. Διότι δεν θεωρούμε ότι είναι άσκοπη η μάχη για να σωθεί η νεολαία του τόπου, όπως νοιώθουν ορισμένοι φίλοι  του αθλητισμού και του Πολιτισμού του χωριού που η βαρβαρότητα των φαύλων ανθρώπων, που επικράτησαν τους έχουν απομονώσει!
Αν θέλουμε να ζήσουμε τις αέναες ελπιδοφόρες Νομο- τέλειες της εποχής μας, ας σηκωθούμε όρθιοι!  Να τα αλλάξουμε όλα από την αρχή.
Εν αναμονή των εξελίξεων…
*Ο Κώστας Διον. Κορδάτος:
Υπήρξε παλιός ποδοσφαιριστής της ΔΟΞΑΣ, του ΑΡΗ Αιτωλικού (Δ’ Εθνική) καθώς και ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά, όπως Αγ. Ιερόθεο (Δ’ Εθνική), ΑΣΤΕΡΑ Ζωγράφου, ΕΛΠΙΔΑ Αγ. Αναργύρων, Σαρωνικό Αίγινας.

Σήμερα είναι καθηγητής στο ΕΠΑΛ Καινουργίου και προϊστάμενος του Τομέα Μηχανολογίας και Οικονομίας του ΕΚ Αγρινίου που υπάγεται το Σχολείο. 
Συνδικαλιστικά: Είναι Πρόεδρος της ΠΕΤΕΕΜ (τεχνολόγων εκπ/κών Ελλάδος),  υπήρξε Πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας και Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας κ.λ.π.
Είναι απόφοιτος της σχολής Προπονητών Ποδοσφαίρου της ΓΓΑ  από το 1985. 
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.