Τελευταια Νεα

14 Ιουν 2016

Από το γήπεδο στη σχολική τάξη: οι νυχτερινές σχολές του Παναιτωλικού

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε από την Αγρινιώτισσα Σπυριδούλα Πυρπύλη (φιλόλογο-δρ.μουσειολόγο) η εισήγηση «Εσπερινή Σχολή εργαζομένων ανηλίκων παίδων του ‘Παναιτωλικού’ Γυμναστικού Συλλόγου Αγρινίου: από το γήπεδο στη σχολική τάξη».
Η ερευνήτρια βασίστηκε σε συνεντεύξεις/προφορικές μαρτυρίες αποφοίτων των νυχτερινών σχολών. Μέσα από τις μαρτυρίες δόθηκαν στοιχεία για τη λειτουργία του σχολείου της ομάδας και για το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του Παναιτωλικού.

Μέσω του συνεδρίου για πρώτη φορά προβλήθηκε σε ελληνικό και διεθνές κοινό η νυχτερινή σχολή του Παναιτωλικού, η οποία λειτούργησε για 57 χρόνια στο Αγρίνιο και έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες άπορα παιδιά της περιοχής να πάρουν το απολυτήριο του δημοτικού. Έτσι έγινε γνωστή και εκτός Αγρινίου η προσπάθεια του Παναιτωλικού κατά τις προηγούμενες δεκαετίες να περιορίσει τη σχολική διαρροή και να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ τονίστηκε η κοινωνική αλληλεγγύη και η προσφορά των τότε υπευθύνων της ομάδας στα εργαζόμενα και άπορα παιδιά.


Ομάδα κινηματογραφιστών που συμμετείχε στο συνέδριο βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια ποδοσφαιρική ομάδα χρηματοδοτούσε σχολείο για άπορα παιδιά και πρότεινε τη δημιουργία ντοκυμαντέρ με θέμα τις νυχτερινές σχολές του Παναιτωλικού, θεωρώντας το θέμα μοναδικό στην Ελλάδα και ίσως διεθνώς.
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.