Τελευταια Νεα

7 Οκτ 2015

Η άνοδος και η πρώτη συμμετοχή ομάδας του Αγρινίου στη Β΄ Εθνική

Όρθιοι: Βαγγέλης Κρικοχωρίτης (Σύμβουλος), Τάκης Κούτμος, Λεωνίδας Ταμπάκης, Γιώργος Τάτσης, Ηλίας Μάμαλης, Γιώργος Γρηγορόπουλος, Γιώργος Παντελίδης (Έφορος), Λάκης Ζούρκας (Γενικός Αρχηγός), Θανάσης Κατσούπης, Γιάννης Μαργαρίτης. Καθιστοί: Χρήστος Σερλεμές, Τάκης Τσιρώνης, Χρήστος Πάνου, Αλέκος Κάραλης (Προπονητής)

Με αφορμή την πρώτη συμμετοχή του Α.Ο. Αγρινίου στη Β΄ Εθνική Κατηγορία το olatagoal.gr γυρίζει το χρόνο 41 χρόνια πίσω και παρουσιάζει την πρώτη ομάδα του Αγρινίου που ανέβηκε και αγωνίστηκε στην κατηγορία. Ήταν η Γ.Ε. Αγρινίου που τον Ιούλιο του 1974 κέρδιζε την Παναχαϊκή στη Γλυφάδα και έπαιρνε την άνοδο για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική. 



Ομαδική φωτογραφία του 1974. Όρθιοι: Γιώργος Παντελίδης (Έφορος), Αλέκος Κάραλης (Προπονητής), Γιώργος Τάτσης, Τάκης Τσιρώνης, Χρήστος Πάνου, Θανάσης Κατσούπης, Τάκης Κούτμος, Λάκης Ζούρκας (Γενικός Αρχηγός). Καθιστόι: Γιάννης Μαργαρίτης, Ηλίας Μάμαλης, Γιώργος Γρηγορόπουλος, Χρηστος Σερλεμές, Λεωνίδας Ταμπάκης

Η ομάδα του Αλέκου Κάραλη έχοντας στη σύνθεσή της τους Τάκη Κούτμο, Λεωνίδα Ταμπάκη, Γιώργο Τάτση, Ηλία Μάμαλη, Γιώργο Γρηγορόπουλο, Θανάση Κατσούπη, Γιάννη Μαργαρίτη, Χρήστο Σερλεμέ, Τάκη Τσιρώνη και Χρήστο Πάνου, πέτυχε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε αλλά και για πολλά χρόνια μετά επιτυχία του Αγρινιώτικού μπάσκετ αγωνιζόμενη στη Β΄ Εθνική. Η ομάδα ανέβηκε και για δύο συνεχόμενες αγωνίστηκε στην κατηγορία. 


Η πεντάδα του αγώνα με την Παναχαϊκή. Τσιρώνης, Κούτμος, Ταμπάκης Πάνου, Σερλεμές.

Την αγωνιστική περίοδο 1974 - 75 το πρωτάθλημα ήταν χωρισμένο σε δύο Ομίλους, Βόρειο και Νότιο και κάθε όμιλος είχε δύο υποομίλους. Η Γ.Ε. Αγρινίου αγωνίστηκε στο 2ο υποόμιλο του Νότου, όπου εκτός από την ομάδα του Αλέκου Κάραλη συμμετείχαν ο Απόλλων Πατρών, ο Α.Α. Ηρακλείου και ο Κερκυραϊκός. Η ομάδα της Πάτρας κατέκτησε αήττητη την 1η θέση, ενώ οι άλλες τρεις ομάδες συγκέντρωσαν από 8 βαθμούς. Η ομάδα του Ηρακλείου συμμετείχε στους τελικούς, όπως και ο Απόλλων που έχασε την άνοδο στην ισοβαθμία από τον Ιωνικό Νικαίας, ενώ ο Κερκυραϊκός υποβιβάστηκε.
Την επόμενη χρονιά η Β΄ Εθνική άλλαξε και υπήρξαν δύο Όμιλοι των 10 ομάδων, ο Βόρειος και ο Νότιος. Η Γ.Ε.Α. πλέον δεν είχε στον πάγκο της τον Αλέκο Κάραλη αλλά το Βασίλη Νικάκη. Η ομάδα του Αγρινίου πέτυχε τρεις νίκες και υποβιβάστηκε συγκεντρώνοντας 21 βαθμούς. Στη βαθμολογία ο Απόλλων Πατρών τερμάτισε πρώτος με 35 βαθμούς και πήρε την άνοδο, ο Έσπερος και ο Α.Ο. Παγκρατίου είχαν 32, ο Εθνικός 28, ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας 27, η Ε.Α. Πατρών 26, το Αιγάλεω 25, η Νήαρ Ηστ 24 και ο Α.Α. Ηρακλείου 21. Στην ισοβαθμία η ομάδα του Ηρακλείου ήταν καλύτερη και παρέμεινε στην Κατηγορία, καθώς εφαρμόστηκε το τότε "σύστημα πόλεων", που προέβλεπε ότι οι δύο ομάδες της Αθήνας που θα συγκέντρωναν τους λιγότερους βαθμούς θα υποβιβάζονταν. Έτσι μαζί με την ομάδα του Αγρινίου έπεσαν από την Κατηγορία το Αιγάλεω και η Νήαρ Ηστ.
Τις δύο χρονιές αυτές η Γ.Ε.Α. κράτησε έναν κορμό από την ομάδα της ανόδου και η ομάδα στελεχώθηκε με λίγες μεταγραφές αλλά και νεαρούς παίκτες από το Αγρίνιο, οι οποίοι συνέχισαν να αγωνίζονται και μετά τον υποβιβασμό της ομάδας το 1976.
Η διετία αυτή παραμένει ακόμα και σήμερα η καλύτερη στην ιστορία της Γυμναστικής Εταιρείας και μέχρι και το Σεπτέμβρη η καλύτερη για το μπάσκετ του Αγρινίου. Η δεύτερη ομάδα της πόλης μας που συμμετέχει στη Β΄ Εθνική είναι ο Α.Ο. Αγρινίου, ο οποίος πλέον θα δώσει την πρώτη συμμετοχή ομάδας του Αγρινίου στο Βόρειο Όμιλο της Κατηγορίας. Το ξεκίνημα κόντρα στο Στρατώνι ήταν νικηφόρο και οι άνθρωποι της ομάδας και οι φίλαθλοι του Αγρινίου ευελπιστούν σε ανάλογη συνέχεια.


Στο κέντρο Πλάκα στην Αθήνα μετά τη νίκη επί της Παναχαϊκής



« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς δε θα δημοσιεύονται.