Τελευταια Νεα

9 Απρ 2014

Άγαλμα... μόνο ο Παναιτωλικός!

Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ δημιούργησαν την πρώτη βάση δεδομένων ποδοσφαιρικών αγαλμάτων και από την Ελλάδα ο μοναδικός εκπρόσωπος είναι ο Παναιτωλικός!

Η βάση δεδομένων έχει πάνω από 350 αγάλματα ποδοσφαιριστών, μάνατζερ, προέδρων ομάδων, ακόμα και οπαδών, που βρίσκονται σε 56 διαφορετικές χώρες από 6 ηπείρους. Ο Πελέ, με έξι αγάλματα, είναι ο πιο... διάσημος, ενώ υπάρχουν και 125 καταχωρήσεις που είναι άγνωστες!
Όσον αφορά τις χώρες, πρώτη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 80 αγάλματα, ενώ η Βραζιλία, η Ισπανία, η Ολλανδία έχουν πάνω από 20. Mεγάλη εκπροσώπηση έχουν και η Αργεντινή, η Ρωσία και το Μεξικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν καταχωρήσεις και σε χώρες με όχι και τόσο μεγάλη ποδοσφαιρική παράδοση, όπως η Κίνα, η Βολιβία, το Ισραήλ και η Ινδονησία. Στην Ελλάδα, πάντως, η μοναδική ομάδα που έχει φτιάξει άγαλμα για ποδοσφαιριστή της είναι ο Παναιτωλικός! Πρόκειται για τον πρώην επιθετικό της ομάδας, Γιώργο «Γάλλο» Παπαδόπουλο, o οποίος έφυγε από τη ζωή το 1999.
Επικεφαλής της ομάδας των ακαδημαϊκών που δημιούργησε τη βάση είναι ο Δρ. Κρις Στράιντ, ο οποίος δήλωσε: «Το παλαιότερο άγαλμα ποδοσφαιριστή που αναγνωρίστηκε, ένας ανώνυμος παίκτης, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη και φτιάχτηκε το 1903. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ο πρώτος σύλλογος που ανήγειρε αγάλματα στο γήπεδό του, τα οποία απεικόνιζαν τους Αργεντίνους αστέρες του Σοτέρο Αρανγουρέν και Αλμπέρτο Ματσιμπαρένα το 1925.
‘Όμως, σχεδόν 95% των ποδοσφαιρικών αγαλμάτων έχουν δημιουργηθεί από το 1990, και πάνω από μισά την τελευταία δεκαετία, δείχνοντας ότι είναι κυρίως ένα νέο φαινόμενο. Ο κύριος λόγος γι’ αυτήν αύξηση είναι στρατηγικές μάρκετινγκ των ποδοσφαιρικών συλλόγων βασισμένες σε branding μέσα από την νοσταλγία και την αυθεντικότητα, μαζί με την επιθυμία των οπαδών να προβάλουν την ξεχωριστή ταυτότητα των συλλόγων τους σε ένα όλα και πιο παγκοσμιοποιημένο παιχνίδι. 
Αγάλματα επίσης δημιουργτούνται από τις κωμοπόλεις, πόλεις και εμπορικούς οργανισμούς, που αναζητούν την δόξα και την ταυτότητα μέσα από την τοπική αθλητική κληρονομιά τους».
Μπορείτε να δείτε τη βάση ΕΔΩ. 
http://www.gazzetta.gr/
« PREV
NEXT »