Τελευταια Νεα

4 Απρ 2014

Τα κέρδη από ένα... δωρεάν κόμικ!

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για την προσπάθεια του Παναιτωλικού να γαλουχήσει μια νέα γενιά σωστών φιλάθλων μέσα από εικονογραφημένη μυθολογία!


Από καταβολής Α΄εθνικής όλοι οι ποδοσφαιρικοί τίτλοι... συνωστίζονται στην Αθήνα στις τροπαιοθήκες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Ενίοτε η Θεσσαλονίκη με τις εκλάμψεις της διεκδικεί μερίδα του λέοντος με τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τον άλλοτε υπολογίσιμο Ηρακλή και μέσα σε όλα αυτά υπήρξε και το... θαύμα της Λάρισας που ακόμη και σήμερα σχεδόν 25 χρόνια μετά, γίνεται συζήτηση για το γεγονός ότι είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα με 1 πρωτάθλημα Ελλάδος και δύο κύπελλα.
Γενικά κατά καιρούς η επαρχία προσπαθεί κάτι να... πει και να κάνει δυναμική την εμφάνιση της. Πλην της Λάρισας που είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας, υπάρχει ο ΟΦΗ του ενός κυπέλλου (1987), η μυθική Καστοριά του '80, η Παναχαϊκή ως η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε σε κύπελλα Ευρώπης, ο Αστέρας Τρίπολης που πέρσι βρέθηκε στον τελικό κι έχασε το κύπελλο (και) από διαιτητικά λάθη, η Ξάνθη των Ευρωπαϊκών παρουσιών, ο ΠΑΣ Γιάννινα των Αργεντίνων παλιότερα αλλά και του Χριστόπουλου πέρσι, που κέρδισε την Ευρωπαϊκή του έξοδο αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ λόγω αδειοδότησης.
Ακόμη και ο Ολυμπιακός Βόλου που βρέθηκε προ τριετίας στο... κέντρο του σκανδάλου των στημένων αγώνων είχε προλάβει να παίξει play offκαι να πάρει... άρωμα Eυρώπης πριν αποπεμφθεί από την Σούπερ Λίγκα!
Ο Παναιτωλικός, εκπρόσωπος κι αυτός της επαρχίας δεν έχει να επιδείξει στο παλμαρέ του κάποιο από τα παραπάνω... κατορθώματα. Ούτε κάποιο τρόπαιο έχει σηκώσει, ούτε πλέι οφ έχει αγωνιστεί, ούτε έχει... περάσει τα σύνορα για κάποιο επίσημο παιχνίδι του.
Μόλις φέτος άλλωστε αγωνίστηκε για 4η φορά στην Α' εθνική ή Σούπερ Λίγκα και για πρώτη φορά κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή του αγωνιστικά (αφού στην μακρινή δεκαετία του '70 ήταν ευνοημένος λόγω αναδιάρθωσης).
Κι όμως ρίχνοντας μια ματιά στον πίνακα των εισιτηρίων φέτος φιγουράρει στην 6η θέση. Δείγμα ότι ο κόσμος του, που όλες τις περασμένες δεκαετίες ήταν μαζί του στα... κακοτράχαλα μονοπάτια των μικρών κατηγοριών συνεχίζει μαζί του το ταξίδι. Η ομάδα του Αγρινίου, σε εποχές μνημονίων και τρόικας αποτελεί πρότυπο συνέπειας και σημείο αναφοράς για τον τρόπο που πορεύεται.
Μακριά από... δανεικούς, άρματα και λυκοφιλίες αναζητά τρόπους εξέλιξης που θα την «παγιώσουν» στην μεγάλη κατηγορία. Η αλλαγή επιπέδο στο.... κυανοκίτρινο στρατόπεδο δεν γίνεται όμως μόνο αγωνιστικά. Τις προηγούμενες ημέρες η ΠΑΕ έκανε γνωστή την έκδοση μιας σειράς κόμικ με την ιστορία του Τίτορμου. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Τίτορμος είναι ο... μυθικός ήρωας που απεικονίζεται στο έμβλημα του Παναιτωλικού.
Τα κόμικ αυτά θα μοιραστούν δωρεάν στα σχολεία του Αγρινίου, αλλά και γενικότερα όλης της Αιτωλοακαρνανίας με προφανή στόχο. Ζητούμενο είναι τώρα που ο Παναιτωλικός είναι στα... καλύτερα του να γαλουχήσει μια νέα γενιά φιλάθλων που τα επόμενα χρόνια θα δεθούν με τον σύλλογο και θα βρίσκονται δίπλα του. Μια ομάδα χωρίς τίτλους και λάμψη, είναι διπλά σημαντικό να φτιάχνει σωστά φιλάθλους.
Να τους «ψαρεύει» στην τρυφερή αυτή σχολική ηλικία και να τους δίνει τα απαραίτητα εφόδια να αγαπήσουν την ομάδα της περιοχής τους, να μάθουν την ιστορία της και να... απαιτήσουν στην συνέχεια από τους πατεράδες να την δουν κι από κοντά.
Είναι επιτυχία αν το καταφέρει αυτό με ήρεμο τρόπο, διδακτικό και όχι με... άναρθρες κραυγές. Η προσδοκία για αλλαγή επιπέδου στον Παναιτωλικό, ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι σε ένα «γκρούπ υπολογίσιμων» είναι εμφανής με όλες τις κινήσεις που γίνονται κατά καιρούς. Η έκδοση του κόμικ φανερώνει ότι στο Αγρίνιο δεν σκέφτονται μόνο το παρόν, αλλά υπάρχει όραμα και για το μέλλον του συλλόγου, ώστε οι βάσεις στην σχέση κόσμου-ομάδες να είναι ακόμη πιο στέρεες!
Αν και μέσα από το πλάνο της «ιστορίας του Τίτορμου» στον Παναιτωλικό καταφέρουν να φτιάξουν μια νέα σωστή γενιά οπαδών τότε θεωρώ πως η επιτυχία θα είναι μεγαλύτερη κι από μια παραμονή ή από μια παρουσία σε τελικό κυπέλλου που τόσο πολύ ονειρεύονται οι πάντες στο Αγρίνιο!
http://www.gazzetta.gr/

« PREV
NEXT »