Τελευταια Νεα

5 Αυγ 2013

Το γήπεδο στη Μυρτιά θα γίνει, αν και δεν υπάρχουν λεφτά


Σύσσωμο το ΔΣ του Κεραυνού Μυρτιάς, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της ΕΠΣΝΑ κ. Παπαχρήστο επισκέφθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013 τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Θεόδωρο Πορφύρη στο Δημαρχείο Θέρμου και συζήτησαν μαζί του την δυνατότητα κατασκευής του γηπέδου στη Μυρτιά.
Ο πρόεδρος του Κεραυνού Βασίλης Νικολέτας διατύπωσε το πάγιο αίτημα της Ομάδας για κατασκευή γηπέδου και εξήγησε ότι υπάρχει στην παραλιακή ζώνη μία απολύτως ικανή κατά το μήκος έκταση, με κατάλληλη οδική πρόσβαση, προβληματική όμως κατά το πλάτος. Το γήπεδο αυτό είχε γίνει χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση, με απίστευτη προσωπική εργασία του τότε προέδρου της ομάδας Θανάση Πατσογιάννη και των ίδιων των παικτών κατά την δεκαετία του ’70 και χρησιμοποιούταν επί πολλά χρόνια για προπονήσεις της ομάδας. Το πλάτος όμως δεν ήταν αρκετό, άρα δεν μπορούσε να γίνει γήπεδο για αγώνες πρωταθλήματος, αφού οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων περιβολιών είχαν επεκτείνει το κτήμα τους σε βάρος της παραλιακής ζώνης, άρα και του γηπέδου.
Ο κ. Νικολέτας παρουσίασε στον Δήμαρχο Υπεύθυνες Δηλώσεις πέντε κτηματιών που γειτνιάζουν, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει πλέον καμία απαίτηση από μέρους τους, άρα δεν υπάρχει και καμία περίπτωση δικαστικής εμπλοκής σε περίπτωση διαπλάτυνσης του γηπέδου. Μπορεί δε να διαπλατυνθεί με τρόπο που ν’ αφήνει ολόγυρα και δρόμο προσπέλασης, ώστε να μην παρεμποδιστεί κανείς ιδιοκτήτης περιβολιού.
Στο πρόσφατο όμως παρελθόν οι απόπειρες να γίνει το γήπεδο εκεί, προσέκρουαν στο επίσημο επιχείρημα ότι απαγορεύεται να γίνουν έργα στην παραλιακή ζώνη της Τριχωνίδας. Δόθηκε λοιπόν στον Δήμαρχο αντίγραφο παλαιού Νόμου (3640 / 1928) σύμφωνα με τον οποίο όλες οι παραλίμνιες εκτάσεις της Τριχωνίδας (πλην μίας ζώνης ανάμεσα στο Παναιτώλιο και τη Συκιά) είχαν παραχωρηθεί στις παρατριχώνιες κοινότητες, με την σημείωση όμως να χρησιμοποιούνται για «κοινωφελή έργα». Ο νόμος αυτός είχε ξεχαστεί απ’ όλους κι εμφανίστηκε το παράδοξο φαινόμενο να γίνονται μεν κτήρια στην παραλία από ιδιώτες, ν’ απαγορεύεται όμως να γίνονται κοινωφελή έργα!
Για την ιστορία, το νόμο αυτό τον είχε ξετρυπώσει το 1982 ο εκδότης της «Αναγγελίας» (και τότε αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μυρτιάς) Παντελής Φλωρόπουλος, όταν έψαχνε να βρει το νομικό καθεστώς των παραλιμνίων εκτάσεων της Τριχωνίδας.
Ο Δήμαρχος κράτησε όλο το υλικό που του παραδόθηκε, είπε όμως ότι – λόγω της τραγικής συγκυρίας – δεν υπάρχουν λεφτά, επομένως δεν μπορούμε να φανταζόμαστε γήπεδο με κερκίδες κ.λ.π. Ο ίδιος, καθώς είπε, είχε υποσχεθεί να γίνει το γήπεδο της Μυρτιάς (η δέσμευση είναι γραμμένη άλλωστε και στο προεκλογικό του πρόγραμμα) είχε δε εξασφαλίσει και ποσό 90.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό, αλλά το γήπεδο δεν έγινε για τους παραπάνω λόγους. Τέσσερα χρόνια πριν αναζητήθηκε άλλος τόπος, ο οποίος βρέθηκε μεν μεταξύ Μυρτιάς και Βαρειάς, υπήρξε ωστόσο εμπλοκή με τους ενοικιαστές των εκκλησιαστικών κτημάτων εκεί, άρα τα χρήματα δεν αξιοποιήθηκαν τότε. Σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο, αλλά μπορούν να γίνουν οι μελέτες και τα βασικά εκείνα έργα υποδομής που θα οριοθετήσουν το γήπεδο και θα το κάνουν προσωρινά κατάλληλο για τις προπονήσεις της ομάδας. Μπορεί, κατέληξε, να διαθέσει ποσό 4.000 ευρώ για τα υποτυπώδη αυτά έργα οριοθέτησης, αφού προηγουμένως γίνει το απαραίτητο τοπογραφικό και το ζήτησε αμέσως τηλεφωνικά από τον τοπογράφο. Στο μέλλον μπορεί ν’ αξιοποιηθεί κάποια πιθανή επιχορήγηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Κεραυνού συμφώνησαν ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γίνουν έστω αυτά τα λίγα, διότι από μόνα τους διαμορφώνουν νέες συνθήκες που, κάποια στιγμή, θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ η ομάδα θα βρει από τώρα έναν τόπο για τις προπονήσεις της μέχρι να έρθει η στιγμή της ολοκληρωμένης κατασκευής.
Όσο για τη μπάλα που, όντως, μπορεί να πέφτει στη λίμνη, οι λύσεις είναι πολλές. Μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινά ένα ψηλό συρμάτινο πλέγμα ή, ακόμα καλύτερα, να φυτευτούν από τώρα δύο, τρεις σειρές λεύκες, ώστε, όταν το γήπεδο γίνει κανονικό, να είναι και οι λεύκες πανύψηλες.

« PREV
NEXT »