Τελευταια Νεα

26 Απρ 2013

16 ΧΡΟΝΙΑ PLAY – OFF

Ο 16ος χρόνος εφαρμογής της διαδικασίας Play-off για την ανάδειξη του πρωταθλητή ήταν ο φετινός στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΝ Αιτωλοακαρνανίας και τρεις ομάδες έφτασαν στη διεκδίκηση του τίτλου. Ατρόμητος – Όμηρος, αρχικά, Ναυπακτιακός – Ατρόμητος στη συνέχεια. Με τον Αστέρα να κερδίζει δύο φορές, κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Λίγες φορές τα προηγούμενα χρόνια χρειάστηκε η συγκεκριμένη διαδικασία για την ανάδειξη του πρωταθλητή, καθώς μία ομάδα ξέφευγε απ’ τις υπόλοιπες και κέρδιζε το πρωτάθλημα από την κανονική περίοδο. Φέτος δεν υπήρχε μόνο μία. Ας δούμε, όμως, τι συνέβη από την εφαρμογή της διαδικασίας έως σήμερα.

Πρώτη εφαρμογή το 1998

Η διαδικασία των Play-off εισήχθηκε στο τοπικό μας ποδόσφαιρο την περίοδο 1997-1998 και είχε διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Συμμετείχαν οι τέσσερις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, χωρίς να υπολογίζεται η διαφορά που είχαν.

Η τρίτη ΑΕΜ (81 β.) υποδέχτηκε την τέταρτη ΑΕΚ Αγ. Κωνσταντίνου (69 β.) και τη νίκησε 1-0 στο Μεσολόγγι. Η νικήτρια του αγώνα έπαιξε στο Αγγελόκαστρο με τον δεύτερο Αχελώο (81 β.) και τον νίκησε 2-1. Έτσι η ΑΕΜ έπαιξε στον τελικό με τον πρώτο Ακαρνανικό (87 β.) στις Φυτείες.

Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός. Τελείωσε με σκορ 1-1 στην κανονική του διάρκεια. Ισόπαλος 2-2 στην παράταση. Ο Ακαρνανικός επικράτησε με 4-2 εύστοχα πέναλτι και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, συμμετέχοντας τα επόμενα χρόνια με επιτυχία στη Δ’ Εθνική!

Τίτλος ναι, άνοδος όχι

Οι πρωταθλητές των δύο επόμενων σεζόν δεν είχαν ανάλογη επιτυχία. Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής των Play-off τον τίτλο κατέκτησε ο Άρης Αιτωλικού, αλλά απέτυχε στα μπαράζ ανόδου με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων. Το ίδιο συνέβη την επόμενη με την ΑΕ Μεσολογγίου.

Η ΑΕΜ, που επικράτησε στα Play-off της περιόδου 2000-2001, μέσω μπαράζ επέστρεψε στη Δ’ Εθνική, δίνοντας μεγάλες μάχες όλη τη σεζόν. Την επόμενη ανέβηκε στη Δ’ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Θέρμιος Απόλλων, που κυριάρχησε στα Play-off, αλλά και ο ΑΟ Ελαιοφύτου με τον Ήφαιστο Αγρινίου, που κατέλαβαν τις δύο επόμενες θέσεις, λόγω αύξησης των ομίλων της Δ’ κατηγορίας.

Την άνοιξη του 2003 πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Ατρόμητος Αντιρρίου μετά από τρεις αγώνες στην τελική φάση με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Παναιτωλίου. Κέρδισε στο Αντίρριο 3-2, έχασε 1-0 στο Παναιτώλιο και επικράτησε στον τελευταίο 1-0 στο Αντίρριο, κατακτώντας τον τίτλο. Στη διαδικασία Play-off εκείνης της σεζόν είχαν πάρει μέρος, εκτός των δυο αυτών ομάδων και ο Αλυζιακός Μύτικα, ο Κένταυρος Αγρινίου, η ΑΕΚ Αγ. Κωνσταντίνου, ο Άρης Αιτωλικού, ο Αμβρακικός Λουτρού και ο Άρης Μελεσιάδας. Σύνολο οκτώ ομάδες!


Και την επόμενη σεζόν (2003-2004) αγωνίστηκε… η μισή κατηγορία. Ο φιναλίστ της προηγούμενης Ολυμπιακός Παναιτωλίου, ο Αμβρακικός Λουτρού, ο Αχελώος Αγγελοκάστρου, ο Ακαρνανικός Φυτειών, ο Ήφαιστος Αγρινίου, ο Απόλλωνας Δοκιμίου και ο Κένταυρος Αγρινίου, ήταν εκείνες που συμμετείχαν. Στην ημιτελική φάση αποχώρησε ο Ήφαιστος και ο Απόλλωνας Δοκιμίου προκρίθηκε χωρίς αγώνες, αντιμετωπίζοντας στην τελική φάση τον Κένταυρο.

Η ομάδα του Αγρινίου νίκησε δύο φορές με το ίδιο σκορ (1-0) τον Απόλλωνα και κατάκτησε τον τίτλο και την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Είναι η τελευταία φορά που ο πρώτος της κανονικής περιόδου δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα!

Πρωταθλητές με διαφορά

Την περίοδο 2004-2005 αναδείχτηκε πρωταθλητής που απέφυγε τη διαδικασία των Play-off, λόγω βαθμολογικής διαφοράς από τους ανταγωνιστές του. Ήταν ο Ακαρνανικός Φυτειών, ο οποίος τερμάτισε στον βαθμολογικό πίνακα με 77 βαθμούς, έναντι 69 του δεύτερου Ατρόμητου Αντιρρίου. Η ομάδα των Φυτειών είναι η πρώτη ομάδα που ανέβηκε στη Δ’ μέσω των Play-off το 1998 και η πρώτη που τα απέφυγε το 2005!

Και δεν σταμάτησε εκεί. Το 2007 τερμάτισε πρώτη με 81 βαθμούς, έναντι 74 του ΑΟ Ελαιοφύτου και κατέκτησε το πρωτάθλημα επιστρέφοντας αμέσως στη Δ’, απ’ την οποία υποβιβάστηκε ένα χρόνο πριν. Οι 81 βαθμοί της κανονικής περιόδου είναι η μεγαλύτερη συγκομιδή που πέτυχε ομάδα στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΝΑ!

Η επόμενη ομάδα που ανέβηκε με διαφορά βαθμών ήταν η ΑΕ Μεσολογγίου την άνοιξη του 2009 τερματίζοντας με 80 βαθμούς πρώτη, με δεύτερο τον συμπολίτη της ΓΟΜ (70). Ο ΓΟΜ ήταν δεύτερος (61 β.) και την άνοιξη του 2010, όταν ο Όμηρος με 72 βαθμούς πήρε τη διαφορά κερδίζοντας απ’ ευθείας τίτλο και άνοδο.

Πέρσι ο Άρης Αιτωλικού κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος με 80 βαθμούς έναντι 57 του Ναυπακτιακού, ανεβαίνοντας στη Δ’ Εθνική και από κει βρίσκεται από την Κυριακή στη Γ’ της επόμενης σεζόν.

Τέσσερις φορές από το 2004

Από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και μετά, μόλις τρεις φορές χρειάστηκε η διαδικασία των Play-off για να αναδείξει πρωταθλητή!

Το 2006 πρώτος στην κανονική περίοδο τερμάτισε ο Ατρόμητος Αντιρρίου (67), με δεύτερο τον Κένταυρο (65), τρίτο τον ΠΑΟ Καλυβίων (64) και τέταρτο τον Άρη Αιτωλικού (62). Στον τελικό έπαιξαν οι δύο πρώτοι, με τον Ατρόμητο να κερδίζει με 2-0, τόσο στην έδρα του, όσο και στο Αγρίνιο και να κατακτά τον τίτλο.

Ήταν η τελευταία φορά που στα Play-off πήραν μέρος περισσότερες από δύο ομάδες.

Την άνοιξη του 2008 ο ΑΟ Ελαιοφύτου τερμάτισε πρώτος με 77 βαθμούς, με δεύτερο τον Άρη Αιτωλικού που είχε 74. Χρειάστηκαν τρεις αναμετρήσεις για να κριθεί ο τίτλος. Η ομάδα της Νεάπολης νίκησε 2-0 ως γηπεδούχος, ισοφάρισε τις νίκες ο Άρης με 1-0 παίζοντας λόγω τιμωρίας στο Μεσολόγγι. Το τρίτο παιχνίδι στο Ελαιόφυτο στιγματίστηκε από θλιβερά επεισόδια. Έληξε ισόπαλο 1-0 και το Ελαιόφυτο πανηγύρισε το πρωτάθλημα και την τελευταία του άνοδο στη Δ’ Εθνική.

Την άνοιξη του 2011 ο Αμφίλοχος έκοψε πρώτος το νήμα με 70 βαθμούς και ο ΓΟΜ για τρίτη συνεχόμενη σεζόν ήταν δεύτερος με 67 βαθμούς. Ο Αμφίλοχος επικράτησε με 1-0 στο EMILEON (το χρησιμοποιούσε ως έδρα όλη τη χρονιά λόγω έργων στο στάδιο Αμφιλοχίας) και 2-0 στο Μεσολόγγι, ανεβαίνοντας στη Δ’ Εθνική ως πρωταθλητής.

Η τέταρτη σεζόν από το 2004 και μετά που απαιτήθηκαν Play-off για την ανάδειξη του πρωταθλητή, είναι η φετινή…

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ: Χρήστος Στούμπος
« PREV
NEXT »